Revival Jazzband – 9 mei 2010

Revival Jazzband

Dixieland op z’n best

zondag 9 mei 2010

Bezetting:
– Kees Jan Hoogenboom – trompet/zang
– Bas van Gestel – trombone/zang
– Eric Laanen – clarinet
– Kuuk Griep – slagwerk
– Jos van Bueren – bas
– Richard Endlich – banjo/ldr

Bas van Gestel
Trombonist en zanger Bas van Gestel (37) begon zijn muzikale loopbaan al op zeer jonge leeftijd, geïnspireerd door orkesten als de “Dutch Swing College Band” en de “Firehouse Five Plus Two”.Als 15-jarige speelde hij als trompettist en ventieltrombonist in een dixielandorkest met bevriende dorpsgenoten. Trombone werd zijn hoofdinstrument. Zijn enthousiasme en zijn goede feeling voor jazzmuziek resulteerde in een conservatoriumopleiding die hij met succes heeft afgerond. Op dit moment speelt Bas in 3 professionele orkesten (Revival Jassband, Huub Janssen’s Amazing jazzband en Bas van Gestel’s Dutch Dixieland All Stars). De afgelopen 6 jaar heeft Bas intensief muziek gemaakt met de bekende zanger Guus Meeuwis, regelmatig in grote zalen als de Ahoy-hallen en de Arena. Bas speelt op een King trombone 3B met een Vincent Bach mondstuk 12C.

Eric Laanen
Van piano stapte Eric op zijn 17e over naar de klarinet, waarop hij zichzelf wegwijs heeft gemaakt. Eric speelt op een Selmer klarinet, soms op zijn 10G, dan weer op zijn Recital. Het mondstuk is speciaal voor hem gemaakt. Hij gebruikt Rico rieten in de sterkte 2 ½ tot 3 ½. Eric speelt ook saxofoon, maar zijn echte liefde ligt bij de klarinet. Qua stijl gaat de voorkeur van Eric uit naar de naoorlogse Nederlandse dixieland en dan speciaal naar de manier waarop Jan Morks daar vorm aan heeft gegeven. Ook meer modernere vormen van de jazz hebben de belangstelling van Eric. Namen in dat verband zijn Phil Woods, Zoot Sims, Oscar Peterson en al die anderen, maar zeker ook Piet Noordijk.

Kuuk Griep
Op zijn twaalfde bouwde Kuuk een een bas, zijnde een theekist met strak gespannen snaar, en speelde met alle platen van de Dutch Swing College Band mee met als zijn grote voorbeeld Bob van Oven. Ondertussen nam de interesse voor het slagwerk toe. Er werd eigenhandig een drumstelletje in elkaar getimmerd. Toen de schoolband reeds een bassist bleek te hebben, maar wel behoefte had aan een drummer, was de definitieve overstap naar “de ketels” gauw gemaakt. Ongemerkt had de “Haagse” stijlopvatting zich reeds meester gemaakt van de wijze van drummen. Modernere invloeden kwamen later van John Engels en van al die Amerikaanse wondermannen op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de door Norman Granz, Lou van Rees en Paul Acket georganiseerde concerten in de jaren vijftig en later.

Richard Endlich
In 1975 richtte hij de Revival Jassband op. Hierbij werd gebruik gemaakt van de beste dixielandmusici die toen in Nederland beschikbaar waren. De kwaliteit van de musici leidde al snel tot de grote successen die hij met de band behaalde. Er volgden vele eervolle uitnodigingen voor optredens tijdens belangrijke evenementen en voor hoofdonderdelen van grote jazzfestivals in binnen- en buitenland. Sindsdien is dat nog steeds zo gebleven. Naast oprichter/leider van The Revival Jassband hij is tevens vanaf het begin vast orkestlid van Huub Janssen’s Amazing Jazzband. Richard Endlich is autodidact en ontwikkelde een geheel eigen speelstijl. Hij bespeelt een Bacon and Day Silver Bell, een Paramount tenorbanjo en een Gibson tenorgitaar.

De Revival Jassband speelde vele malen op het North Sea Jazz Festival, op het wereldberoemde Jazz and Heritage Festival in New Orleans en op het grootste jazzfestival van de wereld  in Sacramento (USA).