Peter Beets Quartet ft Martijn van Itersum – 12 december 2010

Peter Beets Quartet ft Martijn van Itersum

Chopin in een spannend jazz-jasje

Kerstmatinee zondag 12 december 2010

Voor de tweede keer organiseert Yes Jazz een Kerstmatinee , een eenmalig en uniek moment in de concertreeks van Yes Jazz . Dit jaar staan in de schijnwerpers Peter Beets, “a world class jazz pianist” en Martijn van Iterson, ” één van de beste jazzgitaristen van Nederland”.  Beide heren begeleidden niemand minder dan Rita Reys in 2007 in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. En Peter was te horen bij De wereld draait door.

Peter Beets is een pianist van wereldklasse, oogst zowel in binnen- als buitenland grote bewondering, speelde met jazzgroten als Chick Corea, Wynton Marsalis, “Toots” Thielemans, Teddy Edwards, Roy Hargrove, Johnny Griffin en John Clayton, maakte CD’s met Jeff Hamilton en Curtis Fuller en lanceerde in 2001 zijn veelgeprezen CD “New York Trio”, die het begin inluidde van een bloeiende internationale carrière.

Peter Beets wordt op 12 juni 1971 geboren. Van jongs af aan krijgt hij de muziek met de paplepel binnen. Klassieke muziek via zijn moeder, gediplomeerd muziekpedagoge. Jazz via zijn vader. Peter krijgt zijn eerste pianolessen als hij zes is. Alhoewel beide ouders oorspronkelijk niets zien in een loopbaan als musicus kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan. Na zijn middelbare school studeert Peter vanaf 1989 aan het conservatorium in Den Haag, een studie die hij combineert met een rechtenstudie. Uiteindelijk wint het jazzvirus.

Vanaf 1985 treden Peter en zijn twee muzikale broers samen op als “The Beets Brothers”. In 1988 wint Peter de prestigieuze “Pall Mall Swing Award” en een jaar later het Prinses Christina Concours. De zaken komen nu in een stroomversnelling: In 1990 verschijnt de eerste CD van The Beets Brothers, snel gevolgd door twee andere: “School is closed now” (1993) en “Brotherwise” (1995). Een jaar later, in 1996, maakt Peter een opmerkelijke trio-CD met de beroemde Amerikaanse drummer Jeff Hamilton, die grote naam verwierf als drijvende kracht achter Monty Alexander en Oscar Peterson. Peter wordt een veel gevraagde pianist in binnen- en buitenland en begeleidt ondermeer: Deborah Brown, Dee Daniels en Rita Reys. Tussen de bedrijven door rondt hij zijn conservatoriumstudie af in 1998, het jaar waarin hij de vaste pianist van het “Jazzorchestra of the Concertgebouw” wordt en in Parijs de “Prix Martial Solal” wint. Met trombone- en jazzlegende Curtis Fuller maakt Peter in 1999 een live-CD en hij wint dat jaar ook nog een prijs, nu het “Concours de solistes de Jazz” in Monaco. En er volgen nog meer CD’s: “Powerhouse” (2000), “All or nothing at all” (2001).

In 2001 neemt hij de CD ”New York Trio” op voor het gerenommeerde label Criss Cross. Op deze CD is hij te horen met het Amerikaanse ritmetandem Rodney Whitaker en Willie Jones III. Na het vervolg, “New York Trio Page Two” (2003), met de wereldberoemde bassist Larry Grenadier, verschijnt in 2005 zijn derde CD op het Criss Cross-label, deze keer met bassist Reginald Veal en drummer Herlin Riley, bekend van de groep van Wynton Marsalis. In oktober 2007 komt zijn recentste CD uit, wederom voor Criss Cross. Deze keer kiest hij voor een bezetting van piano, gitaar en bas. De CD, die “New Groove” heet, is grotendeels opgenomen in New York, samen met Joe Cohn (gitaar) en Reuben Rogers (contrabas). Deze beide heren, aangevuld met drummer Greg Hutchinson, spelen ook op de nieuwe CD “Chopin meets the Blues”, die in het voorjaar van 2010 is uitgekomen.

Inmiddels heeft Peter met zijn trio succesvolle tournees gedaan in Spanje, Duitsland, Zwitserland, Finland en Polen en speelde hij als “special guest” een week lang in de prachtige New Yorkse club Birdland.

Zijn Nederlandse theatertournee “van Bach tot Blues”(2003) was zo succesvol, dat hij in september 2005 in de theaters terugkeerde, nu met het programma “Chopin meets the Blues”. Een Chopin tribute gestoken in een jazz-jas. Met als gast Martijn van Iterson op gitaar. Hij was gastsolist bij enkele gerenommeerde orkesten zoals “De Skymasters” en “The Netherland’s Concert Jazzband” (nu “Jazzorchestra of the Concertgebouw”) en was daarmee te beluisteren op radio en televisie. Martijn geldt momenteel als één van de beste jazzgitaristen van Nederland. Niemand minder dan de nestor van de Nederlandse jazzgitaar Wim Overgaauw was zijn leermeester.

Bezetting:
– Peter Beets – piano
– Gijs Dijkhuizen – drums
– Frans van Geest – contrabas
– Martijn van Iterson – gitaar