How about Rita? – 4 maart 2018

‘How about Rita?’

Vintage vocal jazz

Zondag 4 maart 2018

‘How About Rita?’ is een gelouterd jazz kwartet met een zeer origineel repertoire. Vintage vocal jazz, een term die je niet vaak hoort maar die wel de lading dekt. ‘How about Rita?’ bestaat uit Bart Wouters, Han Wouters, Harry Kanters en Angela van Rijthoven.
Een concert van ‘How about Rita?’ bijwonen is een feest, alleen al door de muzikale en vriendschappelijke chemie van de muzikanten. Toegankelijk, uitnodigend, en nergens de platgebaande paden van de vocale jazz betredend staat ‘How about Rita?’ garant voor een prikkelend concert dat uitnodigt tot dansen en meezingen.

Liedjes uit de jaren `40 en `50, swingend, vrolijk, soms nostalgisch uit musicals of theater en altijd dansbaar. De arrangementen zijn geënt op voorbeelden van kleinere formaties uit met name de jaren ’40 en ’50. Dit maakt ‘How about Rita?’ tot een unieke formatie binnen de Nederlandse/Belgische jazzwereld. Ieder optreden swingt erop los.

Harry, Bart, Han en Angela zijn al jarenlang actief op de Nederlandse en Belgische Jazzpodia. Ze zijn resp. lid (geweest) van de befaamde JoJo Swingband, Jazz Connection en The Dutch Swing College Band en zijn graag geziene gasten op podia en jazzfestivals in binnen- en buitenland. Dit alles staat borg voor een optreden dat bol staat van kwaliteit, muzikaliteit en gezelligheid.

Angela van Rijthoven is geboren op 14 april 1970. Op 9-jarige leeftijd begon zij met klarinetles aan de Stedelijke Muziekschool te Breda. In 1985 gaf haar muziekleraar op de Nassau Scholengemeenschap haar de gelegenheid om een stuk te zingen tijdens het jaarlijkse koffieconcert. Deze leraar, Frans Baljeu, begeleidde haar op piano terwijl Angela “Love for sale” zong, een jazz-standard van Cole Porter. In de week daaropvolgend deed Angela auditie bij een pop-band , “Take 5”, werd aangenomen, en zie hier het begin van haar zangcarriere. In 1987 ging Angela zingen bij “Brook ’86”, een oude-stijl jazzorkest en in 1988 werd Angela aangenomen op het Rotterdams Conservatorium. Op het conservatorium kreeg Angela haar eerste zanglessen, bij Jan Heije, Coco York en Gerrie van der Klei. Met een mooi concert in theater Zuidplein te Rotterdam is Angela in 1994 afgestudeerd. Angela is verantwoordelijk voor het repertoire en gaat daarvoor op zoek naar liedjes die bekend zijn (geweest), maar haast niet meer gespeeld worden. Deze gearrangeerde liedjes en de flamboyante frontdame, samen met de virtuositeit van de muzikanten Harry Kantersen de neven Bart en Han Wouters, maakt dat ‘How About Rita?’ zich flink onderscheidt van een doorsnee trio-met-zangeres-formatie.