Dutch Swing College Band & Marjorie Barnes – 14 december 2017

A happy dixie Christmas met

Dutch Swing College Band & Marjorie Barnes

donderdag 14 december 2017

Theaterzaal De Hofnar Valkenswaard

De Dutch Swing College Band, Nederlands toonaangevende en bekendste jazzorkest, brengt een avondvullend sfeervol kerstprogramma en blaast klassiekers als ‘Jingle Bells’, ‘Let It Snow’, ‘Winter Wonderland’ en ‘Rudolph The Red Nosed Reindeer’ nieuw leven in met haar swingende, traditionele jazzinterpretaties. Zangeres Marjorie Barnes (USA) voegt een extra dimensie toe aan het optreden van de Dutch Swing College Band. Met haar eigenzinnige aanpak en fantastische timing staat zij samen met de DSCBand garant voor een avond vol muzikaal vuurwerk!

De Dutch Swing College Band wordt alom gezien als hét visitekaartje van de Nederlandse Jazz. Eind vorig jaar was de Dutch Swing College Band op wereldtournee; via Rusland, Indonesië, Maleisië, Thailand, Denemarken, Duitsland en Zwitserland ging het terug naar Nederland om vervolgens twee weken op tournee door Australië te gaan. 
De unieke, muzikale aanpak met een eigen, uiterst herkenbaar geluid is de meest opvallende eigenschap van het orkest.

Op bevrijdingsdag (5 mei) 1945 gestart als een amateur/studenten combo is de Dutch Swing College Band uitgegroeid tot een wereldwijd bekend jazz-ensemble dat inmiddels alle vijf de continenten met succes heeft bezocht. De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol vervuld en vele toenmalige jongeren in de ban gebracht van de in Noord-Amerika ontstane muziekvorm, de jazz. Gedurende het meer dan 71-jarig bestaan werden de klanken van de Dutch Swing College Bandop vrijwel alle typen geluidsdragers vastgelegd. Ook verscheen de band ontelbare malen op TV en in filmproducties.

Vele groten uit de jazzwereld werden in de loop van zijn bestaan door de Dutch Swing College Bandbegeleid: van Sidney Bechet via Joe Venuti, Rita Reys tot Teddy Wilson. De invloed van de Dutch Swing College Band op het Nederlandse jazz-gebeuren werd inde loop der jaren zo groot, dat men ging spreken van een “Haagse School”! Terecht wordt de Dutch Swing College Band dan ook door veel jazzminnaars als een instituut beschouwd. Een gelukkige bijkomstigheid is wel, dat de Dutch Swing College Band zich nooit heeft geprofileerd als een show- of glitterorkest. De musici zijn er vrijwel altijd in geslaagd hun publiek in de eerste plaats te boeien met voortreffelijke jazzvertolkingen, waarbij goedkope showelementen ontbraken. In 1960 werd de Dutch Swing College Band een beroepsorkest en hoewel hun muziek evolueerde en ondanks de vele mutaties in het orkest bleven de muzikale producties het visitekaartje van de traditionele jazzmuziek van eigen bodem. Momenteel berust de leiding bij Bob Kaper. De meest opvallende eigenschap van de Dutch Swing College Band is van het begin af aan een eigen, zeer herkenbaar, geluid. Dus eigen interpretaties, arrangementen of composities en geen kopieën van opnamen van oude Amerikaanse meesters. Kortom een geheel eigen muzikale aanpak. Ook de huidige samenstelling van het door meer dan een halve eeuw gelouterde orkest laat zien en horen dat de aloude naam Dutch Swing College Band nog altijd borg staat voor professionele vertolkingen van traditionele jazzmuziek op wereldniveau!

Marjorie Barnes
De jaren 50, daar verlangt Barnes weleens naar terug. ‘Het gedegen jazzgeluid van de jaren 50 is voor mij heel belangrijk. Neem Sarah Vaughan, zij is een doorslaggevend persoon in de jazzgeschiedenis. Dat wil ik laten horen aan het publiek’. Presentatie, daar draait het om volgens Barnes. ‘Muziek maken is een 360-graden-ding’ zegt ze. ‘Dat betekent niet alleen dat je het nummer perfect zingt, maar dat je ook een verhaal moet vertellen aan het publiek’.

Bandleden:
– Adrie Braat: contrabas
– Maurits Woudenberg: Trombone
– Frenk van Meeteren:gitaar, banjo, zang
– David Lukács: klarinet, sopraan-, tenor-, baritone-saxofoon
– Bob Kaper: muzikale leiding, klarinet, altsaxofoon, zang, arrangementen
– Keesjan Hoogeboom: trompet, zang
– Anton Burger: slagwerk
– Marjorie Barnes: vocal

Dutch Swing College Band live