Birdie Seven – 27 mei 2018

Birdie Seven
Oude stijl Jazz in nieuw jasje

Voorprogramma: Frank’s Hot Ten – aanvang 14.30 uur

zondag 27 mei 2018 – Theatercafé De Hofnar Valkenswaard

Birdie Seven werd in 1977 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerd jazzorkest. Voortkomende uit ’Jazz oude stijl’, waarin Birdie Seven nog steeds kan excelleren, bestaat het huidige repertoire uit kwalitatieve mainstream jazz, waarbij stevige klassiekers uit de bebob maar ook latere periode niet worden geschuwd.

Birdie Seven speelt niet alleen op vele jazzpodia in Brabant, maar heeft ook landelijke bekendheid gekregen door onder andere optredens op het Goois Jazz Festival in Bussum, het Sea Bottom Jazzfestival, Jazz in Duketown en jazzcafé ‘Langs de Lijn’. Birdie Seven heeft daarbij ook meerdere buitenlandse optredens verzorgd. Zo traden zij op in diverse jazzclubs op Curaçao, in St. Louis, de bakermat van de jazz en dixieland en in jazzclubs in Argentinië en Brazilië.

Een solide ritmesectie, een hechte blazers frontline met ruimte voor solistische uitstapjes en een fenomenale zangeres: dat is Birdie Seven.

Frank’s Hot Ten
Het is niet duidelijk of er een vooraf bedacht plan achter zat, maar het ligt allemaal aan “Frank”. Hij heeft er voor gezorgd dat de bandleden van “Frank’s Hot Ten” de afgelopen jaren op verschillende momenten met elkaar in contact zijn gekomen. Hij heeft gelegenheden gecreëerd en opgezocht waarop ze beetje bij beetje konden proeven van elkaar muzikale kwaliteiten en voorkeuren. Of “Frank” er ook voor gezorgd heeft dat ze elkaar ook echt leuk zijn gaan vinden, is voer voor nader onderzoek. Maar het resultaat is er : “Frank’s Hot Ten” : een band die jazz speelt zoals jazz bedoeld is : swingend, met veel ruimte voor improvisatie, speels en af en toe met een knipoog.

Bandleden Birdie Seven:
Machteld Cambridge – vocal
De gelouterde vocaliste zingt al van jongst af aan bij meerdere jazzformaties. Een van haar muzikale inspiratiebronnen is Ella Fitzgerald. Haar muziek heeft een swing die van alle tijden is.

Karel van Eerd – piano
Karel is de nestor van Birdie Seven. Hij heeft een ongelooflijke passie voor jazz, wat hij behalve als uitvoerend musicus ook uitdraagt als prom otor en begunstiger van jazzevents. Karel speelt al vanaf z’n 7e jaar piano en kwam voor het eerst met jazz in aanraking op z’n 16e toen hij de Dutch Swing Collegeband zag spelen.

Ton van Ras – drums
Hij begon zijn carrière als drummer bij de Udense Bigband, waarna hij gevraagd werd voor Birdie Seven. Gecoached in workshops door jazzprofessionals als Frits Landesbergen en Rolf Delfos.

Eelco van Velzen – trombone
Eelco bespeelt sinds 2000 de schuiftrombone bij Birdie Seven. Hij kreeg ooit een invalbeurt bij de Dutch Swing College Band.

Walter Scheffers – gitaar – banjo
Walter maakt al vanaf de oprichting deel uit van Birdie Seven. Zijn muzikale carrière begon ooit met orgellessen, maar uiteindelijk was het gitaar waarmee hij de bühne op ging. Z’n broer Peter speelt bas bij Birdie Seven. Walter is een jazzliefhebber pur sang.

Joep Habraken – trompet
Joep is sinds 2013 trompettist bij Birdie Seven. Hij is actief in de muziek en speelt samen met ‘Birdie collega’ Eelco ook nog in de JayDee Brassband. Voor hem begon het ooit op trompet bij de plaatselijke Harmonie waar schoonvader het dirigeerstokje zwaaide. Daarna volgde uiteindelijk de overstap naar de jazzmuziek.

Peter Scheffers – bas
Bassist Peter Scheffers is, samen met zijn broer Walter, het enig overgebleven bandlid van Birdie Seven vanaf de oprichting in 1977. Na te zijn begonnen op een eenvoudige basgitaar, stapte hij na circa 20 jaar over op de contrabas. Een van z’n ‘bashelden’ is John Clayton.

Marco Kuipers – sax – klarinet
Bij Marco werd jazzmuziek er thuis met de paplepel ingegeven. Ook vader speelde saxofoon en the Dutch Swing College Band was een vroeg e inspiratiebron. Inmiddels is hij een gelouterde ‘rietblazer’. Naast Birdie Seven heeft Marco ook een eigen orkest, maar spelen met Birdie Seven ligt hem na aan het hart.