Traeben – 1 februari 2014

TRÆBEN

Jazz met Deense roots

zondag 1 februari 2014

De Deens/ Nederlandse formatie TRÆBEN werd in 2007 opgericht toen gitarist Jens Larsen en bassist Olaf Meijer het idee opgevat hadden om een cd te met Scandinavische folk songs in hedendaagse jazz bewerkingen.
Al vanaf het begin werd saxofonist Søren Ballegaard, evenals Jens een Deen, bij het project betrokken. De drie musici hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en hadden al vaak in verschillende samenstellingen samengespeeld. De Duitse drummer Thorsten Grau was voor dit project aangetrokken om de band compleet te maken.

In 2008 werd de cd Nordic Project uitgebracht en begon Træben aan een gestage opmars op de jazzpodia in Nederland. In 2011 verliet Thorsten de band en is opgevolgd door Haye Jellema, de huidige vaste drummer. Intussen werkte de band hard aan het schrijven van nieuwe stukken en in 2012 verscheen de tweede cd  Push.

Dit werk bestaat uitsluitend uit eigen composities en werd door de (internationale) pers zeer lovend ontvangen. Het is werd de springplank voor meer en meer internationale concerten.

Op 19 september j.l. brachten ze hun derde cd Looking At The Storm uit. Op deze nieuwe cd  hebben ze rauwe elementen uit de rockmuziek de jazz binnen gehaald. Vette riffs en gitaar met distortion vormen de kern van de nieuwe sound . Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor lyriek in hun werk. Hun sterke melodieën vormen een natuurlijk contrast in de rustigere delen en ballads. Dit maakt TRÆBEN een spannend en veelzijdig kwartet, waarvan zowel live als op cd de energie en het speelplezier vanaf spat.
Komende seizoen spelen ze weer op podia in binnen en buitenland, waaronder het Aarhuis Jazzfestival (na Copenhagen Jazz Festival, waar ze afgelopen zomer speelden het tweede grote festival in Denemarken).