Edwin Rutten met trio DIG d’DIZ – 21 december 2014

 

Edwin Rutten met Trio DIG d’DIZ

‘Ballads, blues en betonswing’

Kerstmatinee zondag 21 december 2014

Niemand minder dan Edwin Rutten staat op het Yes Jazz-podium tijdens de Kerstmatinee. Jazz betekent voor Edwin, de swing, de fun van timen, het lui achteroverliggen op de beat, de ritmiek, de improvisatie, het entertainment en de interactie met het begeleidende trio.
Rutten presenteert zondagochtend van 7 tot 10 uur “Jazz in the morning” op Radio 6. En Muziekwijzer, klassieke muziek, op Radio 4. In 2011 ontving hij de Peter Schilperoort Award voor al zijn jazz verdiensten.

Trio DIG d’DIZ bestaat uit:
– Jan Menu, baritonsaxofoon
– Maarten van der Grinten, gitaar
– Jan Voogd, contrabas

‘Drie is goedkoper: de drummer is ziek.’ Sinds de oprichting in 1989 speelt het eigenzinnige (kamer)jazztrio DIG d’DIZ aldus zonder drummer. Het drietal ervaart dit niet als een gemis. Integendeel: het ontbreken van s lagwerk biedt veel voordelen voor de transparantie en klank, en ook de dynamiek vaart er wel bij: pianissimi zijn werkelijk fluisterzacht, terwijl in de sterkere passages geen concessies hoeven te worden gedaan aan het volume, mét behoud van klank. Niet in eerste instantie gebruikelijk bij een jazzensemble.
Zoals de gehele dynamische range van pianissimo tot fortissimo met graagte wordt benut, hechten de musici ook veel waarde aan een uitgebreid klankkleurpalet. Hiermee heeft DIG d’DIZ raakvlakken met kamermuziek.
Het repertoire bestaat grotendeels uit thema’s en composities uit de meest uiteenlopende muzieksoorten, waar vervolgens door middel van improvisatie vorm aan wordt gegeven. Nieuwe composities, bestaande stukken, zowel jazz, klassiek als pop, bijvoorbeeld een gedeelte van het vierde deel uit Mahlers Eerste symfonie, of This Strange Effect van 60-er jaren popidool Dave Berry.
Mede daardoor was DIG d’DIZ te horen op podia van uiteenlopend karakter: van het Bimhuis tot het Musée d’Art Moderne in Parijs, van het North Sea Jazz Festival tot de Kleine Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam.

Een avontuurlijk ensemble met een divers repertoire waarbij de intense persoonlijke benadering van de muziek, onderlinge interactie en improvisatie voorop staan. Resulterend in gelaagde ‘luister-jazz’ waar het plezier van het samen muziek maken na 20 jaar nog steeds vanaf spat.