The Eric Ineke JazzXpress ft. Sanna van Vliet – 22 december 2013

The Eric Ineke JazzXpress ft. Sanna van Vliet 

‘Swingend Jazzquintet met bijzondere vocaliste’ 

Kerstmatinee zondag 22 december 2013

Eric Ineke – drums
Hij is na veertig jaar nog steeds een van de meest gevraagde drummers van Nederland! Dankzij zijn swingende en krachtige manier van drummen, grote liefde voor de Jazz, openheid, onuitputtelijke energie en de bevlogenheid in zijn werk met jonge musici, is hij nog volop in beweging in de Jazzscene. Zijn carrière is met recht succesvol te noemen. De lijst van internationale en nationale grootheden waarmee hij in de loop der jaren heeft gemusiceerd is zeer lang. Zijn uitgebreide discografie bevat opnames met o.a. Dexter Gordon, Barry Harris, Jimmy Raney, Piet Noordijk, Rob Madna, Rein de Graaff, George Coleman, Ronnie Cuber en David Liebman.

The Eric Ineke JazzXpress
In 2006 gestart en nog steeds ‘going strong’, The Eric Ineke JazzXpress. Een gouden greep van Eric Ineke. Dit meesterlijke quintet met zijn roots in de Hard-bop ,maar met een knipoog naar nu, bestaat uit pianist Rob van Bavel,  contrabassist Marius Beets, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen en Rik Mol  op trompet en flugelhorn. De band heeft reeds  verschillende optredens gedaan in Nederland, Belgie en Duitsland en speelde met veel succes op diverse grote festivals waaronder het North Sea Jazz Festival en het  European Jazz Festival in Athene. Inmiddels heeft dit quintet drie albums op hun naam staan:
1.    Flames ‘n’ Fire, het ‘debuutalbum’ van deze JazzXpress, verschenen in 2006 ( Daybreak/Challenge)
2.    For The Love of Ivie – a tribute to Ivie Anderson, een waardig tweede album, waarbij ook gastsolisten de Amerikaanse zangeres Deborah Brown, trombonist Bart van Lier en  altsaxofonist Benjamin Herman zijn te horen.( Daybreak/Challenge)
3.    Xpressions in Time, is inmiddels het derde album van The Eric Ineke JazzXpress en tevens de kroon op Ineke’s in 1968 gestarte professionele loopbaan.( Daybreak/Challenge)

Bezetting om van te smullen:
Rik Mol – trompet en flugelhorn
Erik begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding. Na privélessen van Wynton Marsalis was hij verkocht voor de jazz. Nog in zijn schooltijd speelde hij vaak ’s avonds in jazzclubs. Als jonge trompettist won hij allerlei prijzen en concourse. Mol bracht twee albums uit. Zijn debuut What’s On Tonight?! (2007) was genomineerd voor een Edison. Zijn tweede album is Funk On Me (2010). Onder de naam ‘Ryan Ricks’ nam Mol een easylisteningalbum begin januari 2012 op. Vrijwel direct na verschijning nam dit album een enorme vlucht in de Vlaamse hitlijsten, met een nummer 1-positie als resultaat. Dit jaar werkt hij aan de opname van zijn derde album.

Sjoerd Dijkhuizen – tenorsax
Hij komt op jeugdige leeftijd via zijn vader in aanraking met de jazzmuziek. Hij gaat met hem naar saxofonisten als Johnny Griffin, Arnett Cobb en Clifford Jordan luisteren en richt zich vervolgens na piano- en klarinetlessen op de saxofoon. Hij gaat naar het Hilversums conservatorium, waar hij les krijgt van Ferdinand Povel. Tijdens zijn studie speelt Sjoerd in diverse orkesten, o.a. Ramblers en Metropole Orkest en wordt hij lid van de New Concert Big Band o.l.v. Henk Meulgeest, nu bekend als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Als sideman is hij te beluisteren bij artiesten als Greetje Kauffeld, Rita Reys (+) en Jarmo Hoogendijk.  Hij heeft de CD “After Hours” uitgebracht.

Rob van Bavel – piano
Rob is cum laude afgestudeerd in 1987 aan het Rotterdams Conservatorium. Hij won diverse prijzen, oa de tweede prijs op de eerste “Thelonious Monk jazzpiano Competition” (Washington DC), solist awards in Duitsland / België, de Wessel Ilcken award (Holland) en de Nederlandse grammy (Edison) voor de cd “Rob van Bavel trio “. Toerde door heel Europa, Canada, de VS, Japan, Vietnam, Indonesië, Zuid-Korea en Siberië; gaf masterclasses in Zuid-Korea, Liechtenstein, Spanje en Nederland.
Tegenwoordig werkzaam als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) en het Conservatorium van Amsterdam.

Marius Beets – contrabas
Marius is de bas spelende broer van het gezin Beets uit Groenlo. Zijn talent als solide bassist (in de traditie van Ray Brown, Paul Chambers en Ron Carter) in het kwartet met zijn broers Peter en Alexander Beets wordt snel herkend. Hij gaat deel uitmaken van The Houdini’s en begeleidt in het trio van pianist Rein de Graaff vele Amerikaanse jazzgrootheden. ‘Beets speelt spatzuiver, retestrak, degelijk en is in elke situatie een betrouwbare kracht’, aldus criticus Jo Didderen in het vakblad De Bassist.

Sanna van Vliet – vocals
Sanna van Vliet, geboren in Hilversum, begon al op jonge leeftijd met pianolessen. In 1993 werd zij aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met als hoofdvak jazzzang. Na haar conservatoriumopleiding volgde Sanna de 3-jarige docentenopleiding Complete Vocal Technique in Kopenhagen. Zij is sinds eind 2009 gecertificeerd docent CVT.
Haar debuut cd “In Sight” kwam in februari 2004 uit. In januari 2005 won Sanna de 3e prijs op het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. De jury over het optreden van Sanna van Vliet:
”Ontspannen en geestig, zeer muzikaal, prachtige eigen composities, sterke tekstinterpretatie, uitgekristalliseerde eigen stijl.”
Op 15 januari 2007 kwam de 2e cd “A Time For Love”, Remembering Shirley Horn uit. De CD werd door de lezers van het Jazzism Magazine uitgeroepen tot een van de 10 beste cd’s van 2007. Cees Schrama over haar nieuwste cd “Dance on the Moon”, uitgekomen mei 2010: “De nieuwste cd van Sanna van Vliet is opnieuw een juweeltje in het al overvolle Jazzveld. Haar prachtige pianospel wordt gecombineerd met de gelukkig steeds bekender wordende fenomenale zangkwaliteiten en de door haar geschreven titels doen verlangen naar meer.”
Sanna is naast haar optreden ook actief als docent. Zij geeft jazz-zangles en vocaal comboles op het Koorenhuis in Den Haag. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Amsterdams Conservatorium geeft zij vocale improvisatie. Zij was gastdocent jazzzang op Conservatoria in Maastricht, Groningen, Enschede, Den Haag en Amsterdam en gaf workshops in Spanje en Zuid-Korea.