Jos de Brouwer New Orléans Quintet – 19 januari 2014

Jos de Brouwer New Orléans Quintet

‘Een muzikale reis van New Orléans swing tot Latin Jazz’ 

zondag 19 januari 2014

Een formatie die iedereen zal verrassen. De band speelt hoofdzakelijk in de stijl van de New Orléans jazz van na de tweede wereldoorlog. Maar de repertoirekeuze ligt breder, o.a. met uitstapjes naar Latin en veel eigen originele composities.

Tijdens het luisteren naar deze band zult u zeker verbaasd zijn van de mogelijkheden van de traditionele jazz.  De band speelt zonder trompet, maar Jos de Brouwer lost met zijn sopraansax dit euvel perfect op door de lead te nemen in de verschillende nummers. Jos is op alle saxen goed thuis. Een band die door kenners van de jazz bijzonder wordt aanbevolen.  Een formatie die u beslist in de goede Jazzsfeer zal brengen als start van het nieuwe jaar.

De band is ontsproten uit de Happy Feet, een formatie die jaren lang een bekend gezicht was in de Brabantse jazzwereld. Er is met de vorming van dit New Orléans Quintet een goede stap gezet naar mooie spontane jazz met veel variatie. Rob  Adriaansen op trombone heeft in deze formatie een ideale plek gevonden om zijn kwaliteiten te profileren, met mooie solo’s. Jos de Brouwer is de leider van de band. Hij neemt in de band een heel assortiment saxen voor zijn rekening, waarbij de sopraansax de meeste aandacht krijgt. Er worden prachtige nummers gepresenteerd door de beiden blazers. Zij worden bijgestaan door een geweldige ritmegroep bestaande uit Jos Koster op tenor banjo, op contrabas Brian Turnock. Muzikanten die hun métier uitstekend beheersen. Op drums de jonge charmante Lielian Tan die duidelijk te kennen geeft plezier in haar werk achter de trommels te hebben. De muziekkeuze en arrangementen zijn bij deze band prima verzorgd.

Bezetting:
Jos de Brouwer (Sopraan-, alt-, tenor-, baritonsaxofoon)
Jos is op 12-jarige leeftijd begonnen met het spelen van muziek, eerst als slagwerker bij de Valkenswaardse harmonie, later als trombonist. Uiteindelijk stapte hij over op de saxofoon. Jos speelt traditionele jazz vanaf de middelbare schooltijd, waar het eerste jazzbandje werd opgericht. In de loop der jaren heeft Jos in allerlei jazzbands gespeeld; daarnaast ook veel “New Orleans Brassband” muziek. In 1990 slaagde hij voor de onderwijsakte aan het Brabants Conservatorium en sindsdien is hij werkzaam als muziekdocent. Zijn huidige bands zijn “The N’Awlins Brassband” en het “Jos de Brouwer New Orleans Quintet”. Verder is Jos vaak en graag werkzaam als arrangeur. Voor verdere info: www.josdebrouwer.eu

Rob Adriaansen (Trombone)
Op 10-jarige leeftijd begon Rob bij de Bladelse harmonie op Es-hoorn. Twee Jaar later stapte hij over op trombone. Hij vervulde zijn dienstplicht bij het Fanfarekorps der Genie. Na zijn diensttijd leerde hij de jazzmuziek kennen als trombonist van de Delta Jazzband uit Eindhoven. Kort daarna kwam de New Orleans straatmuziek: hij speelde vele jaren bij de David Livingstone Brassband en daarna bij de Happy Feet Brassband. Nog steeds speelt hij “streetmusic” bij de Limburgse N’Awlins Brassband en Brassconnection. Tegenwoordig voelt hij zich als een vis in het water bij het Jos de Brouwer New Orleans Quintet.

Jos Koster (Tenor banjo)
Geboren en wonend te Oisterwijk. Jos maakt reeds muziek vanaf zijn 11e jaar. Op zijn 20e jaar kwam hij voor het eerst in contact met New Orleans muziek en werd gegrepen door de melodieuze en ritmische manier van spelen. Muziek met zoveel passie en emotie was voor hem nieuw! Vanaf 1978 speelt hij tenorbanjo bij de Fondy Riverside Bullet Band. Bij de Fondy kreeg hij de gelegenheid om met veel New Orleans muzikanten te spelen.

Brian Turnock (Contrabas)
Geboren in Watford, Engeland. Brian werd professioneel musicus in april 1964 en werkte in Zweden. Hij bezocht vijf maal New Orleans en maakte opnames met Teddy Riley, Jeanette Kimball en anderen. In december 1983  verhuisde hij naar Gent, België en werd lid van de Sammy Rimington Band. Zijn samenwerking met de King Oliver Centenniel Band dateert van juli 1990. Brian is nu lid van de  New Orleans Z’Hulus en werkt ook als freelance musicus.

Lielian Tan (drums)
Ze hebben Lielian toevallig “ontdekt” !  Ze is een hele spontane dame op drums die echt plezier uitstraalt tijdens het drummen. Ze heeft lang in Groningen gewoond, maar woont nu in Ugchelen bij Apeldoorn. Ze is thuis in allerlei muziekstijlen, van rockmusic tot folkmusic tot dixieland en ze voelt zich gelukkig ook steeds meer thuis in de “New Orleans” muziek.