Masha Bijlsma Band
‘Blanke stem met een zwart geluid’
zondag 10 november 2013
Iets nieuws … Yes Jazz start met een voorprogramma!
Te weten ‘The Jazzin’July All Stars’ aanvang 14.30 uur. Om 15.30 uur start het optreden van Masha Bijlsma.
Zangeres Masha Bijlsma is al opgemerkt door veel buitenlandse jazzcritici: “Masha behoort tot die Europese vocalistes die zich probleemloos kunnen meten met hun Amerikaanse collega’s.” In Duitsland, Zwitserland, België, Italië, Griekenland en Zweden heeft ze haar naam gevestigd tijdens vele concerten met jazzgroten als Benny Bailey, Gary Thomas, Bob Malach en Tony Lakatos.
In eigen land zijn de kritieken voor haar nieuwste cd ‘Whispers and Moans’ uitermate lovend: “Een prachtig album vol intieme, intense songs. Luistermuziek van de eerste orde”, schrijft Jacques Los, en: “Dit wereldwijf heeft een moordstem; de beste Nederlandse jazzplaat van 2008”, jubelt Jean Paul Heck (Telegraaf/Jazzism).
Ook Masha’s nieuwste CD “For love of Abbey”, een eerbetoon aan de grote Amerikaanse zangeres Abbey Lincoln, wordt met groot enthousiasme ontvangen.
Ruud Meijer (HP de Tijd): “ Bijlsma zingt net zo ‘zwart’ als dat zij blank en blond is. En dat met een timing, dictie en tekstinterpretatie om jaloers op te zijn.”
Jacques Los: “ ‘Tender as a rose’ en ‘Left alone’ krijgen door Masha’s intense vertolkingen, warme stem en de summiere, subtiele begeleiding een sublieme uitvoering.”
Voorzien van prachtige arrangementen van de hand van bassist Henk de Ligt en wijlen pianist Rob van den Broeck neemt Masha haar publiek mee op een swingende ontdekkingsreis door haar eigenzinnige repertoire. Wat u te wachten staat? Bijzondere jazzstandards, eigen stukken en jazzy bewerkingen van popsongs van onder anderen Kate Bush en Joni Mitchell.
Bezetting:
Ed Baatsen – piano
Ed Baatsen begint op zijn 8e met pianospelen. Rond zijn 12e raakt hij, geïnspireerd door o.a bluespianist Otis Span, geïnteresseerd in blues en aanverwante stijlen. Een paar jaar later hoort hij Oscar Peterson’s ‘The way I really play’ en wil niets anders meer dan jazz spelen. Na lessen genomen te hebben van Jan Laurens Hartong wordt hij aangenomen op het Rotterdams conservatorium, waar hij onder meer hoofdvak piano krijgt van Rob van Kreeveld. Naast jazz (en klassiek) komt hij ook in aanraking met salsa en afro-Cubaanse muziek.
Ed speelde o.a. in Big Band Windkracht 13 (waarmee hij in 1984 in de finale staat van het Meervaart Jazz Festival), Line-Out (jazzrockformatie), het jazzkwartet Spidit, de latin-jazz formatie Jalafu en de salsaorkesten Salsa d’Amsterdam en The Ruben Salas Orquestra. Ed richt na zijn studie aan het Rotterdams conservatorium met Henk de Ligt Het Baatsen Trio op, met Lucas van Merwijk en later Bram Weiland op drums. Tot nu toe speelde Ed met talloze bekende jazz musici in Nederland. Ed maakt sinds 1994 deel uit van de groep Special Delivery (met Wim Kegel, drums, Henk de Ligt, contrabas, en Nils van Haften, saxen) Met deze groep neemt hij 5 cd’s op en staat in 1999 en 2002 op het North Sea Jazz Festival. Special Delivery speelt alleen eigen werk van Henk de Ligt en Ed Baatsen. Tot eind 2009 speelt Ed in de groep FRE (Frederike Schonis, zang, Nils van Haften, saxen, Han Slinger,bas en Joost Kesselaar,drums) en maakt daarmee de cd FRE . Op deze cd staan veel arrangementen van zijn hand en de compositie No Waltz. Deze compositie werd gebruikt voor de Nederlandse speelfilm Zwart Water van regisseur Elbert van Strien. In 2009 neemt Ed zijn eerste solo album op: Up Close & Personal. In het voorjaar van 2010 richt hij het trio Kenturah’s Kitchen op, met Han Slinger(contrabas) en Bert Kamsteeg(drums).
Dit trio is meteen succesvol; in 2012 worden ze geselecteerd(“blindfold”)voor de halve finale van de Dutch Jazz Competition en ook voor de Jazzdag in LantarenVenster in Rotterdam. In het kader van North Sea Round Town speelde het trio in juli 2012 in de Machinist. In november 2012 staan ze in het radioprogramma “Mijke’s Middag” (radio 6). Volgend seizoen(2013) is Kenturah’s Kitchen te zien en te horen in het zondagochtend programma van de VPRO, Vrije Geluiden. Eind februari 2013 gaat Kenturah’s Kitchen de studio in! Sinds juni 2012 maakt Ed deel uit van The Masha Bijlsma Band.
Henk de Ligt – contrabas
Henk de Ligt (contrabas) heeft basgitaar/contrabas en compositie/arrangeren gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Al tijdens zijn studie speelt hij met de meest uiteenlopende muzikanten als Klaus Flenter, Rob van Bavel, Joe Pass, Jeff Hamilton, Rob van Kreeveld en Deborah Brown. Na zijn afstuderen in 1988 behaalt hij als enige Europeaan een plek in de halve finale van het International Society of Bassists Concours in Los Angelos. Henk schrijft een arrangeert voor tal van orkesten en groepen. In 1992 richt Henk met pianist Ed Baatsen en drummer Lucas van Merwijk (later Bram Weiland) het Baatsen Trio op, een traditioneel pianotrio in de stijl van Oscar Peterson. Het trio begeleidde onder meer Denise Jannah, Joke Bruys en Benny Bailey. Ook begint hij in dat jaar als docent aan het conservatorium in Zwolle. In 1994 vormt hij samen met Ed Baatsen, Nils van Haften (saxofoon en basklarinet) en Wim Kegel (drums) de groep Special Delivery. Het repertoire bestaat volledig uit eigen werk van Henk en Ed. In 1999 krijgt Henk van het Fonds voor Scheppende Toonkunst een compositieopdracht voor Special Delivery. Dit resulteerde in de composities Dodo en The Phosphorescence of the Sea, opgenomen op hun derde cd Special Delivery. In 2008 is hun vijfde cd Crossings uitgekomen en in 2011 de dvd Live at LantaarnVenster. Sinds 2002 is Henk bassist van de Masha Bijlsma Band, waarmee hij in 2008 de cd Whispers and Moans opnam.
Dries Bijlsma – drums
Dries Bijlsma muzikale duizendpoot, drummer, zanger, dubmixer, fucker, gitarist en beatmaker. Opgegroeid in een muzikaal gezin begint hij op z’n 7e met drums, later gitaar. Van 1996 tot 2000 studeert hij met succes gitaar aan het Conservatorium Zwolle en speelt in talloze bands. In die tijd worden ook de eerste contacten gelegd met de Zwolse HipHop-scene. Sindsdien is hij als gitarist/bassist mede bepalend voor het Zwolse hiphopgeluid. Tijdens zijn studie werpt hij zich ook vol overgave op de Mac en begint zelf beats te maken, aanvankelijk zonder veel output te genereren. Dat verandert als hij in 2005 beats gaat maken voor het debuutalbum van Typhoon. Uiteindelijk is hij qua productie verantwoordelijk voor driekwart van dit album en hun samenwerking blijkt een gouden greep. Naast lovende recensies heeft ‘Tussen licht en lucht’ verschillende nominaties en prijzen mogen ontvangen, met als hoogtepunt de Zilveren Harp. De sferische, muzikale, maar ook harde stijl van Dries is een perfecte combi met de poëtische teksten van Ty. Geen standaard stuf, maar grensverleggende experimenteerdrift kenmerkt hun samenwerking. Na dit album ontwikkelt Dries zich verder en gaat het podium op met laptop en andere elektronica om uitsluitend eigen werk op het (dans)publiek los te laten. Met Seven League Beats brengt hij in 2011 twee albums uit.
VOORPROGRAMMA:
The Jazzin’July All Stars zijn een gelegenheidsband waarvan de kern wordt gevormd door een aantal jazz-musici die elkaar ontmoet hebben tijdens de jazz-workshop: “Jazzin’July 2013” (aangevuld met een paar gast-musici in de back-line). Ze vonden het zo leuk om samen muziek te maken dat ze besloten om éénmalig weer bij elkaar te komen en het (nog bescheiden) repertoire dat ze opgebouwd hebben ten gehore te brengen.
Zelfs als het publiek het maar half zo leuk vindt als deze musici zelf, dan nog is het de moeite waard om deze zondag wat eerder naar het Yes Jazz optreden te komen: the Jazzin’July All Stars”treden dan namelijk vanaf 14.30h op in het voorprogramma van Masha Bijlsma.
Wie zijn zij?
– Jetty Lambriks – Zang
– Wim Beursgens – Drums
– Ed van Beijnum – Bas
– Chris Huskens – Piano
– Douglas Jillings – Gitaar
– Chris Roovers – Trompet
– Hans van Hulst – Tenor Sax
– Inge Stienissen – Klarinet
– Jeanne van Lith – Alt Sax
– Gert Poppe – Alt Sax