Mischa van der Wekken Quartet – 18 november 2012

Mischa van der Wekken Quartet

Eigen composities zorgen voor uniek geluid!

zondag 18 november 2012

Saxofonist Mischa van der Wekken (1979) bracht eind 2008 de cd ʻMomentumʼ uit, zijn debuut als bandleider. Hierop staan hoofdzakelijk eigen composities die worden vertolkt door zijn internationale kwintet, plus gastsolist Eric Vloeimans. De cd bevat tevens opnames van een door Mischa gecomponeerde suite voor saxofoonkwartet. Sinds het verschijnen van deze cd speelde hij op diverse Nederlandse jazzpodia en festivals, zoals het Utrecht Jazz Fest, North Sea Jazz Round Town en de Dag van de Nederlandse Jazz. Dit laatstgenoemde optreden was het gevolg van zijn verkiezing door Stichting JazzNL tot ʻArtist Deserving Wider Recognitionʼ. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Conservatoire de Paris. Naast zijn activiteiten als bandleider speelde Mischa onder meer in de New Generation Big Band, Konrad Koselleck Big Band, Millennium Jazz Orchestra, Glenn Miller Orchestra, Grand Central Orchestra (D), het Noordpool Orkest en het Orkest v/d Koninklijke Luchtmacht. Ook was hij werkzaam in de orkesten van de musicalproducties Chicago, La Cage Aux Folles, Petticoat, Dirty Dancing, Tarzan en Evita.

De uit Helsinki, Finland afkomstige pianist Walter Wolff (1980) verhuisde in 2003 naar Nederland, waar hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast nam hij ook enkele privé-lessen bij jazzpianist Brad Mehldau in New York. In 2007 won hij de derde prijs in de YPF jazz piano competition en in 2009 won hij de Leidse Jazz Award. Hij werkte met topmusici als Teddy Charles, John Ruocco en Philip Harper en speelde in diverse Europese landen. Met het trio Wolff/Angiuli/Fryland maakte hij reeds enkele cd’s en treed hij regelmatig op. Ook maakt hij deel uit van de Eef van Breen Group, waarin invloeden uit de jazz worden gecombineerd met moderne klassieke muziek en theater.

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
 Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, De Bende van Drie en Talking Cows. In 2006 heeft Dimami De Young Vips Tournee gedaan. Het concert in Het Bimhuis werd door de VPRO opgenomen en uitgebracht onder de titel ‘Nearby Distances’. Hierop staat louter eigen werk geschreven door Nijland. Ook met de andere groepen waarin hij speelt nam hij diverse cd’s op. Tevens was hij de afgelopen jaren werkzaam bij diverse theaterproducties van onder meer het RO Theater, Station Zuid en Theatergroep Oostpool.

Pieter Bast (1964) studeerde jazz drums aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en behaalde in 1986 met zijn band PB-5 de eerste prijs op het NOS Meervaart Jazz Concours en kreeg daar tevens de prijs toegekend voor beste solist. In de afgelopen vijfentwintig jaar trad hij op met vele vooraanstaande musici, zoals Kenny Wheeler, Michiel Borstlap, Urbie Green, Charlie Mariano en Eric Vloeimans. Hij werkte mee aan meer dan 40 cd-opnames en maakte tournees in Europa, Canada, Indonesië, Afrika en het Midden-Ooste
n. Momenteel speelt hij onder meer in het Paul van Kemenade Quintet, Low Motion Trio en het Martin Fondse Octemble. Daarnaast is hij docent aan het conservatorium van Brussel en gastdocent aan het conservatorium van Tilburg.