Deborah Carter Quartet – 16 december 2012

Deborah Carter Quartet

De top uit de jazz-scene in Valkenswaard

Gospel & Soul

Kerstmatinee zondag 16 december 2012

Yes Jazz pakt dit jaar tijdens het KerstMatinee groots uit met Deborah J. Carter. Een vrouw met een dijk van een stem . De jazz zit tot in haar tenen. Op 16 december komt u tijdens ons Kerstmatinee al direct in Kerstsfeer. Gezellige tafeltjes met sfeerlichtjes en stoelen op de vlakke vloer in de Theaterzaal van De Hofnar in Valkenswaard. Aan het buffet kunt u lekker een drankje bestellen. De zaal gaat al open vanaf 15.00 uur. We verwachten namelijk – gezien de bekendheid van Deborah J. Carter  – veel belangstelling. Het concert vangt aan om 15.30 uur. De entree bedraagt €14 p.p.

Deborah J. Carter is geboren in de U.S.A. en groeide op in Hawaii en Japan. Zij geeft concerten op jazz festivals en in jazz clubs, doet seminars, en verschijnt in radio en TV shows in Europa, en Azië. Zij toert met haar eigen trio, of als gaste bij diverse formaties variërend van solo pianist tot orkest. Ook geeft zij masterclasses over de hele wereld.

Deze vocaliste / componiste / arrangeur brengt overduidelijk haar multiculturele ervaringen over in haar muziek. “We zijn tegenwoordig zo bevoorrecht een open deur te hebben naar andere culturen en gezichtspunten die ons  verrijken”. Door de Music Maker werd zij beschreven als “absolute top klasse”, en is een van de meest dynamische vocalisten in de jazz scene.

Deborah´s nieuwe album, getiteld “Blue Notes and Red Shoes”, werd opgenomen met haar vaste trio, met als internationaal bekende gastsolisten Jan Akkerman en Leonardo Amuedo. Het is goed voorbeeld van haar favoriete genre ‘metropolitan jazz’. In haar eigen woorden: “It’s a kind of jazz that reflects the energy and spirit of any capital city, in this 21st century, that has absorbed the influences and cosmopolitan aspects of its inhabitants. And it’s definitely a Saturday Night Jazz!”

Eerder verschenen: “Daytripper”, een CD met Deborah’s verassend originele jazzbewerkingen van Beatles, getiteld. “Girl-Talking!”, een live opname die Deborah’s dynamische live performance goed weergeeft. “ ‘Round Moonlight”, een hommage aan de maan en de nachtelijke uurtjes. “ ‘Scuse Me…”, een subtiele mix van jazz, latin, blues en gospel. 

Als dochter van een pianolerares zong Deborah gospel in de kerk, en begon op jonge leeftijd als houtblazer. In haar tienerjaren studeerde zij theorie, arrangeren en compositie in Japan. Zij zette haar studies voort aan het befaamde Berklee School of Music in Boston.  Gedurende haar periode in Azië maakte zij tevens kennis met het theater, en speelde verschillende rollen in Broadway musicals gepresenteerd door een Amerikaanse theatergroep aldaar.

In Spanje zong Deborah op de typisch mediterrane jazz CD’s van Max Sunyer, Carles Benavent en Salvador Niebla. Deborah woont tegenwoordig in Amsterdam en behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene. Stilistisch kan men haar plaatsen tussen eigentijdse jazz vocalistes als Deedee Bridgewater, Dianne Reeves en Carmen Lundy. Zij was met haar eigen groep te horen op de meeste jazzfestivals in Nederland, waaronder het North Sea Jazzfestival, het Goois Jazzfestival te Bussum, het Seabottom Festival te Lelystad, de Jazz-Driedaagse te Amersfoort, Jazz in Duketown in Den Bosch, etc.

Deborah J. Carter is een welkome gast-artieste bij verschillende gevestigde jazzorkesten als de Hessische Rundfunk Big Band,  The Berlin Jazz Orchestra, de Sedavi Latin Jazz Big Band, het Metropole Orkest, het Timeless Orchestra, The American Songbook Orchestra, de Ruud Bos Big Band en de Dutch Swing College Band, met wie zij in 1999 voor een toernee maakte met een Duke Ellington tribute programma. Deborah was te reeds horen in diverse radio programma’s (Volgspot Live – NCRV, Radio West) en verscheen op de TV o.a. in het live muziek programma Cor & Co, met Cor Bakker. Met Michael Varekamp, Frits Landesbergen en Scott Hamilton verzorgde zij een theatertoernee met een Tribute to Louis Armstrong show. De afgelopen jaren was Deborah te vinden op jazz podia in Duitsland, Benelux, Engeland, Turkije, Azerbaijan, Letland en vooral regelmatig in Spanje, waar zij ook lesgaf op diverse seminars.