Cinc-Music – 30 september 2012

Cinc-Music

zondag 30 september 2012

Cinc is een quintet dat bestaat uit zangeres, Meike van de Veer en vier conservatoriumgeschoolde instrumentalisten. Zij staan voor toegankelijke jazz in een bijzondere bezetting van zang, saxofoon, drums, gitaar en contrabas.

De bassist Henri Vonken (1956) studeerde in 1982 cum laude af als klassiek pianist aan het conservatorium in Maastricht. Daarna volgde hij de opleiding “Jazz, lichte muziek en improviseren” bij Willem Kühne aan het conservatorium in Tilburg. Ondanks slechthorendheid vanaf zijn geboorte (alles boven de 1000 hertz hoort hij niet) is hij  in 2003 contrabas gaan studeren en ontdekte zo voor hem het enige instrument zonder geheimen. Hij is dan ook bovenal autodidact contrabassist.
Sinds 1980 treedt hij op met verschillende bands en ook als solist. In november 2000 was hij voor het eerst op de televisie te zien als pianist/componist/tekstschrijver in een programma van Martin Šimek. Later volgden concerten voor de radio, in kleine theaters en ook op t.v.
In zijn privé-praktijk te Budel geeft Henri sinds 1979 pianoles, zowel klassiek, jazz als pop.

De saxofonist Sander Looymans (1980) studeerde in 2004 cum laude af als klassiek saxofonist aan het conservatorium in Maastricht. Tevens voltooide hij daar de opleiding tot dirigent.
Sander  kreeg op zijn 8ste jaar zijn eerste saxofoonles. Als dertienjarig talent wordt hij door Ivo Niehe uitgenodigd om op te treden in zijn t.v. programma.
Hij is eerste tenorsaxofonist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Dansorkest van de Marinierskapel in Rotterdam. Verder speelt hij piano en slagwerk. Sander geeft concerten  in zowel klassieke ensembles als jazzformaties. Hij maakte als solist onder andere cd opnames met het Brabants Fanfare Orkest.

Sander is sinds 2000 dirigent van Harmonie Sint Antonius te Budel- Schoot en is slagwerkdocent aan het  Muziekatelier Grensland te Budel.

De zangeres, Meike van der Veer  (1985) deed mee aan het RTL programma The Voice Of Holland. Hier behaalde ze de kwartfinale, en ze weet deze geweldige ervaring goed te gebruiken tijdens de optredens met Cinc.
Meike heeft een dijk van een stem, een geweldige uitstraling en veel podiumervaring. Onder andere 4 uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.
 Zij is een veelgevraagde zangeres en verzorgt optredens in binnen en buitenland voor verschillende evenementen en boekingsbureau’s.

 Meike volgt al meer dan tien jaar zanglessen bij verschillende privé-docenten. Op dit moment heeft ze privé zangles bij Kees Taal. (www.keestaal.nl)

 Zij studeert het hoofdvak zang aan de opleiding DJAM voor lichte muziek en jazz in Amsterdam.

De gitarist Willem Vonken (1985) studeerde in 2008 cum laude af aan het conservatorium in Tilburg als klassiek gitarist bij Hein Sanderink. “Jazz, lichte muziek en improviseren” volgde hij bij Patrick van Gerven en Paul Hagenaars. 
 
Al op 9 jarige leeftijd kreeg Willem Vonken zijn eerste gitaarles. Inmiddels heeft hij al meer dan tien jaar podiumervaring en speelt hij als solist zowel met grote orkesten als in kleinere formaties.
Willem Vonken treedt op met zijn trio als zanger/gitarist met eigen teksten en composities.
Hij geeft gitaarles, zowel klassiek, jazz als pop in zijn privé-praktijk te Budel en aan Muziekschool Kunstkwartier in Helmond.

De drummer Bart van Grinsven (1985) studeerde in juni 2007 cum laude af als slagwerker aan het conservatorium van Maastricht. Hij speelde o.a. bij het Nationaal Slagwerk Ensemble, het Limburgs Symfonieorkest, het Philips Symfonieorkest, en het Nationaal Jeugdorkest.
Als zesjarige was hij al gefascineerd door alle instrumenten waarmee ritme te maken is en kreeg hij zijn eerste slagwerklessen.
Bart is sinds 2005 slagwerker van de Marinierskapel der Koninklijke Marine te Rotterdam. Tevens is hij lid van het Limburgs Percussie Collectief en treedt hij op met het Orkest van het Oosten.

De backline kennen we van Nienke Vonken Jazz Quartet die al enkele keren heeft opgetreden bij Yes Jazz.