Ellister van der Molen Quartet – 13 januari 2013

Ellister van der Molen Quartet

Virtuoze trompettiste bewandelt spannende jazz-paden

Gast Eric Ineke. Eén van Nederlands meest gevraagde drummers

zondag 13 januari 2013

Wat doe je als je merkt dat je met drie muzikanten qua muzieksmaak op één lijn zit? Dan richt je een trio op en ga je aan de slag. De musici van jazztrio Triplicate besloten eind 2009 een muzikale samenwerking aan te gaan. In Nederland en Ierland werd een reeks concerten geregeld en toen in mei 2010 de samenwerking met drummer Eric Ineke een staande ovatie teweeg bracht bij het kennerspubliek van jazzpodium Waterweg, moest er maar een serieus vervolg op komen: nog geen half jaar later was het debuutalbum een feit: Triplicate featuring Eric Ineke: Three and One.

‘Triplicate plus één’  is een kwartet dat niets op heeft met mode. Zij wordt gedreven door de liefde voor de jazz en het pure musiceren. Met hun debuut-cd ‘Three And One’ – met gastsolist Eric Ineke – leverde Triplicate een rijke hommage aan het grote verhaal van de jazz en wat jazz nog steeds kan zijn. Met een compact traditioneel geluid en frisse, moderne ideeën presenteert dit trio zich als een vanzelfsprekend vat vol tegenstrijdigheden. Triplicate is gelijkgestemd en onafhankelijk, subtiel en stevig. Trompetvirtuoos Claudio Roditi verwoordde Triplicate als volgt: “Een jonge groep die zich toewijdt aan de wortels van de jazz en tegelijkertijd de blik op de toekomst richt.” Een nieuw groepsgeluid en een nieuw repertoire met meer eigen werk hebben geleid tot een nieuw album, “Call of the Wild”,dat op 28 november j.l. is uitgebracht.


Triplicate bestaat uit:
Ellister van der Molen (trompet) ging op haar twaalfde al aan vaders hand mee naar concerten van Nederlandse jazzgroten als Ferdinand Povel en Jarmo Hoogendijk. Ze werd als jong talent op het Haagse Conservatorium op de afdeling trompet (klassiek) toegelaten, maar koos al snel voor de jazz. Ellister vervolgde haar studie bij onder meer Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen en Frans Elsen. Met diverse bands speelt ze over de hele wereld. Inmiddels is ze te horen op talloze cd’s. Als gastsolist speelt ze onder andere met Rein de Graaff, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en in de National Concert Hall in Dublin met het Dublin Jazz Orchestra. Daarnaast opereert Ellister steeds meer als bandleider, componist en arrangeur.

Bob Wijnen is een pianist die met veel gevoel en diepgang speelt. Als veelgevraagd begeleider staat hij bekend om zijn geweldige gehoor en is daarnaast ook een elegante en avontuurlijke solist, die zich de vele facetten van de jazzpiano eigen heeft gemaakt. Hij heeft getourd in Indonesië (Java Jazz Festival), Michigan USA en IJsland en is te horen op cd’s van Maygus (Double Moon Records), Sanna van Vliet – Insight (Munich Records), Klemens Marktl Quartet featuring Jasper Blom – The Challenge (Jazz’n’Arts), Triplicate featuring Eric Ineke en Equinox met jazzgrootheden Sjoerd Dijkhuizen en Marcel Serierse. Wijnen blijft groeien als pianist. Daarnaast richt hij zijn aandacht steeds meer op compositie en arrangeren.

Bassist Johnny Daly komt oorspronkelijk uit de Ierse hoofdstad Dublin, waar hij werkte met de legendarische Louis Stewart, voormalig gitarist van het George Shearing Quintet. Daly woont sinds 2002 in Nederland en heeft de afgelopen jaren het podium gedeeld met Ferdinand Povel, David Schnitter, Dave Liebman, John Ruocco, Dave Glasser, Simon Rigter, Ack Van Rooyen, Jeremy Pelt, Barry Harris, Dado Moroni, Frans Elsen, Juraj Stanik, Martijn Van Iterson, Joe Cohn en Eric Ineke.

‘Plus één’ Eric Ineke op drums. De in 1947 in Haarlem geboren Eric Ineke geldt als één van de meest gevraagde drummers van ons land. Vanaf 1964 speelde hij met mensen als Rob Madna, Ferdinand Povel, Piet Noordijk en Wim Overgaauw. Vanaf 1971 speelde hij in het vermaarde Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet en sindsdien in het trio van Rein de Graaff. Hij begeleidde talloze prominente Amerikaanse musici als Johnny Griffin, Dexter Gordon, Al Cohn, Pete Christlieb, Dave Liebman, Tal Farlow, Houston Person, en was van 1981 tot en met 1983 de drummer bij gitarist Jimmy Raney tijdens diens Europese tournees. Ook was hij de vaste drummer in de groepen Piet Noordijk Quartet, Free-Fair en Jarmo Hoogendijk/Ben van den Dungen Quintet. Zijn discografie is zeer aanzienlijk. Cd’s en lp’s met onder anderen Sjoerd Dijkhuizen, Barry Harris, Piet Noordijk, Dave Liebman, Rob Madna, Wolfert Brederode, Slide Hampton en natuurlijk Rein de Graaff. In 2006 start hij met een tour met zijn eigen band JazzXpress, waarin onder meer Sjoerd Dijkhuizen en Jarmo Hoogendijk spelen. Naast al de concertactiviteiten doceert Eric Ineke aan het Conservatorium en het Koorenhuis in Den Haag.