Three Tenors of Swing met Frank Roberscheuten – 6 november 2011

Three Tenors of Swing met Frank Roberscheuten

zondag 6 november 2011

Niemand minder dan onze eigen Valkenswaardse rietspeler Frank Roberscheuten, Engelbert Wrobel – één van de leading jazzmuzikanten in Duitsland –  en de Finse Antti Sarpila – virtuoos die wereldwijd zijn sporen heeft verdiend – vormen de Three Tenors of Swing. Op zondagmiddag 6 november a.s. (aanvang 15.30 uur) treden zij op in De Hofnar Valkenswaard. Dit Jazzmatinee van De Hofnar maakt deel uit van ons 10-jarig jubileumprogramma.

De Three Tenors of Swing is natuurlijk een variant op de beroemde ‘Three Tenors’ uit de operawereld, maar had evengoed de ‘Three Reedmen of Swing’ kunnen heten omdat ze alledrie niet alleen de tenorsaxofoon bespelen, maar diverse instrumenten uit de saxofoon- en klarinetfamilie.

Frank Roberscheuten  (sax en klarinet)  is een ervaren solist en wordt aan beide kanten van de  Atlantische Oceaan beschouwd als een belangrijk saxofonist. Sinds de voltooiing van zijn conservatoriumopleiding is Roberscheuten een talent zowel in de New Orleans stijl als in de mainstream stijl. Hij is leider van diverse orkesten en organisator van workshops. Hij speelde ondermeer in de Dutch Swing College Band, het Metropoolorkest en The Beau Hunks. Hij heeft op diverse jazz festivals gespeeld zoals North Sea Jazz, Jazz Festival Montreux en Jazz Festival Ascona.

Engelbert Wrobel weet als geen ander de swingmuziek te vertolken met een eigen sound. Vele jazzgroten lieten zich met plezier door hem en zijn band begeleiden. Ook als solist heeft hij zijn sporen meer dan verdiend.

Antti Sarpila is een van de weinige internationaal bekende jazz musici uit Finland. Hij woont in Helsinki maar hij treedt als solist zeer vaak op in alle uithoeken van de wereld. Hij heeft gestudeerd bij een van de meest bekende Amerikaanse rietblazers Bob Wilder in de tachtiger jaren. Wilber zelf was weer een leerling van de legendarische Sidney Bechet in de veertiger jaren. Deze erfenis is de oorzaak van Sarpila’s toewijding en respect voor de traditionele jazz. Hij wil de invloed van de vroege meesters ( van Louis Amstrong tot Charley Parker ) combineren met zijn eigen persoonlijke stijl en iets creëren wat zich het beste laat omschrijven als “klassieke jazz”. Sarpila is te beluisteren op meer dan 100 CD’s.

Een middag Echt Uit! in De Hofnar
Deze Echt Uit!-middag staat helemaal in het teken van Jazz. Het theatercafé ademt na de voorstelling in de theaterzaal, die heerlijke ritmische Jazzsfeer. Na de voorstelling wordt een ‘Jazz theaterdiner’ geserveerd voor degene die daar prijs op stelt. Het Jazzdiner wordt opgeluisterd door Chelsea Foreman, aanstormend jazz talent uit Valkenswaard.