The South Jazz Band – 22 april 2012

The South Jazz Band

Bourgondische Dixie en andere jazzstijlen

zondag 22 april 2012 – Afsluiting van 10 jaar Yes Jazz

In nov 2010 is het boek gepresenteerd ‘100 jaar jazz in Tilburg’ met natuurlijk voor The South Jazzband een prominente plaats.
De Tilburgse South Jazzband timmert al meer dan 53 jaar aan de weg. Kwaliteit staat bij het orkest hoog in het vaandel, getuige de vele successen van de afgelopen jaren. Naast de pure jazz voor de jazzclubs en de festivals is het orkest kind aan huis in andere muziekstijlen. Gepokt en gemazeld door een staat van dienst van ruim 50 jaren weet ‘The South’ waar Abraham zijn mosterd haalt.

Bandleden:
– Henk van Belkom: bandleider /trompet/zang
– Leo Versteden: banjo /gitaar
– Joep Peeters: piano – Joep was op 13 december 2009 tijdens ons Kerstmatinee te gast bij Yes Jazz met Joep Peeters Quintet
– Will Soffers: bas
– Ben Coenraads: klarinet/saxofoon
– Bart Kuijstermans – nieuw bandlid: trombone
– Hans Jansen: drums

Na ontzettend veel repeteren en optredens in zo wat elke zaal in het Brabantse, kreeg het orkest steeds meer vaste grond onder de voeten. Berucht waren de optredens bij ‘d’n Bresser’ in Rijen, waar het orkest zich vanaf 1958 wist gesteund door een grote schare fans. Het eerste radio-optreden volgde in augustus 1958 in het kader van een jazzconcours op de tentoonstelling ‘Hart van Brabant’. The South behaalde een verdienstelijke tweede prijs. In 1960 werd, eveneens in Tilburg, het allereerste nachtconcert georganiseerd onder de noemer: ‘Dixieland na middernacht’ en bijna vanzelfsprekend was ook The South hierbij aanwezig. De grote doorbraak volgde in 1962, eerst met het verschijnen van de eerste grammofoonplaat en daarna werd het orkest op 12 augustus tot winnaar uitgeroepen van het Loosdrecht Jazzfestival. In Loosdrecht kraaide de haan victorie en vanaf dat moment ging het berg opwaarts.

Het buitenland lonkte en het orkest ging gretig op de vele uitnodigingen in. 
Vanaf het eerste jaar in 1971 speelde The South op het Breda Jazzfestival en tot op de dag van vandaag is het orkest regelmatig in Breda present. Van groot belang was ook de inzet van het orkest gedurende achttien jaar bij de didactische informatieve schoolconcerten onder de noemer Jazzproject Breda. Een initiatief van de Bredase Stichting ‘Jazz ten Toon’, dat een ontelbare hoeveelheid schooljeugd vaak voor het eerst, in contact heeft gebracht met de oude stijl jazz.

Natuurlijk werden ook zo wat alle festivals in Nederland opgeluisterd. Van Middelburg tot Meppel en alle plaatsen daartussen, met een festival, werden bezocht en met succes. Van 1973 tot 1998 was het orkest gast bij de jaarlijkse Jazz Meeting Tilburg. Talloze solisten stonden met de Tilburgers op het podium: Nelson Williams, Jack van Poll, Bud Freeman, George Probert, Peanuts Hucko, Benny Waters, Joshe Monitz, Edwin Rutten, Jan Morks, Dim Kesber, Dick Kaart, Tom Baker, Frits Kaatee, Tony Vos, Huub Janssen, Joep Peeters, Antoine Trommelen, Bob Wilber, Warren Vaché, Champion Jack Dupree, Jimmy Witherspoon, Jabbo Smith en het mondharmonica-fenomeen Jean Baptist ‘Toots’ Thielemans. Met ‘Toots’ werd op 8 maart 1981 een live-elpee opgenomen in het toenmalige home van de Rijense Jazz Stichting, Tivoli.

Ook wisten vocalistes van naam het orkest te vinden.
Een lange rij zangeressen passeerde de revue: Anneke Grönloh, Joke Bruys, Rita Hovink, Connie van Bergen, Milly Scott, Greetje Kauffeld, Ann Burton, Loes van Wees, Sara Koolen, Riedel van Kleef, Conny van den Bosch, Liljana Petrovic, Janice King, Dee Daniels, Arly Day, Neva Raphaello, Beryl Bryden, Annette Loman, Ella Rose Michell en Denise Jannah.

Op 10 november 2007 werd het 50-jarig bestaan van The South op grootse wijze in alle zalen van de Postelse Hoeve in Tilburg gevierd. Alles wat ook maar iets met oude stijl heeft te maken was aanwezig en speelde werkelijk de sterren van de hemel. Op dat moment werd duidelijk dat The South Jazzband zich een vaste plaats heeft veroverd in de jazzwereld en zich mag verheugen op de sympathieke steun van zeer veel prominente jazzmusici.