Povel | Van Itersum Quartet ft. Francien van Tuinen – 11 december 2011

Povel| Van Itersum Quartet ft. Francien van Tuinen

Ter gelegenheid van 10-jarig bestaan Yes Jazz

11 december 2011

Top uit Nederlandse jazz scene:
– Ferdinand Povel – saxofoon (winnaar Boy Edgar Prijs 2011)
– Martijn van Iterson – gitaar  ( winnaar Bird Award, North sea Jazzfestival 2004)
– Frans van Geest – bas (Mede initiator tot de oprichting van het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw)
– Marcel Serierse – drums ( Beste Fusiondrummer van de Benelux, 1990 1992 en 1993)
– Francien van Tuinen – Zang ( Quote Rita Reijs: “enorme muzikale kwaliteiten, een prachtige stem, kristalhelder, loepzuiver”).

Voor dit speciale jubileumkerstconcert toveren we de grote zaal van Theater De Hofnar Valkenswaard om … tafeltjes en stoeltjes op de vlakke vloer, zodat u lekker van een drankje kunt genieten tijdens het concert, en dat alles natuurlijk geheel in gezellige kerstsfeer. En met niet te vergeten topmusici on stage. U moet zeker komen!!!

Wie zijn zij?

Ferdinand Povel ontving dit jaar de VPRO/Boy Edgar Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.
Hij geldt als een van de beste tenorsaxofonisten van ons land; conservatoriumstudenten uit heel Europa trekken voor hem naar Amsterdam.Ferdinand Povel wordt op 13 februari 1947 in Haarlem geboren in een kunstzinnig gezin. Vader is cineast, moeder pianiste. De muzikale Ferdinand is al snel geïnteresseerd in jazz. In 1961 krijgt Ferdinand klarinetles van Theo Loevendie. Daarnaast ontwikkelt hij zijn saxofoonspel door zelfstudie omdat er nog geen opleiding saxofoon bestaat en zeker geen jazzopleiding. Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat de praktijk zijn opleiding is en hij veel opsteekt van ervaren muzikanten. Pianisten als Rob Madna en Frans Elsen spelen daar een grote rol in. Ook het spelen in de orkesten van Kurt Edelhagen, Peter Herbolzheimer en de Skymasters draagt bij aan harmonisch inzicht door de geraffineerde arrangementen.
In de zomer van 2004 viert Ferdinand zijn 40-jarig jubileum als jazzmuzikant. Hij wordt Koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Hij stelt een jubileumkwintet samen met onder meer de Amerikaanse tenorsaxofonist Pete Christlieb dat een concert geeft op het North Sea Jazz Festival.
In 2005 krijgt hij de Meer Jazz Prijs van de gemeente Haarlemmermeer vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse jazz. In de daaropvolgende jaren zijn er tournees met het American Songboek en een Jazz Impuls tour. Voorts optredens met de Netherlands Concert Jazz Band, het huidige Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De discografie van Ferdinand Povel telt meer dan honderd lp- en cd-opnamen waarop hij een solistische bijdrage levert.

Martijn van Iterson is geboren op 11 juli 1970 in Leiden. Van zijn negende tot en met zijn vijftiende jaar volgde hij privélessen bij Lex Hakker te Leiderdorp. Op zijn achtiende ging hij studeren aan het Hilversums Conservatorium bij Wim Overgaauw waar hij eind oktober 1993 Cum Laude afstudeerde. Sinds 1995 is hij docent aan ditzelfde conservatorium wat sinds een fusie in 1998 is veranderd in Conservatorium van Amsterdam. Martijn was lid van verschillende groepen zoals de jazzrockformatie “D-CODE” (met Christoph Erbstoësser) en de gitaargroep “Picks might fly” waarmee hij o.a. op het “North Sea Jazzfestival” en in het radioprogamma “Tros Sesjun” optrad. Ook was hij lid van de jazzdanceformatie “All the King’s Men” die in 1994 de Heineken Crossover Award in de wacht sleepte en in 1995 winnaar was van de radioprijs “NCRV’s Popslag”. 

Hij was gastsolist bij enkele gerenommeerde orkesten zoals “De Skymasters” en “The Netherland’s Concert Jazzband” (nu “Jazzorchestra of the Concertgebouw”) en was daarmee te beluisteren op radio en televisie. 
Daarnaast was hij finalist bij verschillende jazzconcoursen:
1989 De tweede plaats in de finale van de “Pall Mall swing award” in het concertgebouw te Amsterdam.
1990 Wederom de tweede plaats tijdens het Loosdrecht Festival in de finale van de “Wessel Ilcken prijs”.
1991 Genomineerd voor de finale van de AVRO cultuurprijs “De Belofte”, wat onder meer een live-televisie optreden vanuit het congresgebouw in Den Haag inhield. Het optreden werd begeleid door het Metropole Orkest. De introductie van zijn optreden werd verzorgd door de wereldberoemde Toots Thielemans.
In de zomer van 1998 werd zijn eerste solo-CD uitgebracht op het label Via Records onder de titel: “It’s Happening”. Bekende musici als Toon Roos, Theo de Jong, Peter Tiehuis, Michel van Schie en Karel Boehlee werkten hieraan mee. I n 2010 tradt hij op bij Yes Jazz tijdens het Kerstmatinee samen met het Peter Beets Quartet.

Frans van Geest is geen onbekende naam in de Nederlandse jazzwereld. Hij begon al op jonge leeftijd  met muziek: “Ik speelde tussen mijn 7e en 12e jaar viool, maar stapte met 15 jaar over op de basgitaar. Ik zat toen gelijk al in allerlei garagepopbandjes. Met 16 jaar kwam ik in een funkband terecht met o.a. Ellen ten Damme. Met 19 jaar ben ik naar het conservatorium in Hilversum gegaan om basgitaar te studeren. Ik kwam toen al snel in aanraking met contrabas en in Hilversum ontstond ook mijn grote liefde voor de jazzmuziek. Mijn grootste voorbeeld op bas werd Ray Brown, maar ook andere bassisten uit de jazzscene zoals Paul Chambers, Scott Lavaro, Ron Carter, Milt Hinton, Jimmy Blanton en Oscar Petitford reken ik tot mijn voorbeelden. Ik ben toen overgestapt van basgitaar naar contrabas en kreeg les hierop van o.a. Rob Langereis en Koos Serierse. Rob Langereis was toentertijd de bassist van het Metropool Orkest. Na school begon ik al direct voor Rob Langereis in te vallen als hij niet kon. Ik ben begonnen bij het Phone Bone kwintet, van Allard Buwalda en Martijn Sohier en wat later kon ik bij The Swingmates beginnen, de band van Frits Landesbergen, waar ook Bernard Berkhout, Henk Meutgeert en pianist Cor Bakker deel van uitmaakten.”Van Geest speelt in uiteenlopende formaties. Hij is een allround bassist die zich niet wenst vast te leggen of laat etiketteren. Frans van Geest heeft een groot aandeel in de uitstekende ritmesectie van het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw. Kortom, een bassist die in elk gezelschap mede zorg draagt voor een degelijke, adequate basis en puls, en die door zijn stuwende basspel zijn medemuzikanten tot voortdurende inspiratie is.

 

Marcel Serierse, een drummer die je vaker hoort dan je denkt. Zet de radio maar eens aan, of de tv: de Toppers, Paul de Leeuw, Herman Brood met bigband. Bij Serierse draait het om veelzijdigheid met steeds de juiste feel en sound; een alleskunner die altijd authentiek klinkt. Hij is een veelgevraagd sessiemuzikant in zowel de pop- als jazzwereld. Met een aantal muzikanten werkt hij langdurig samen, zoals Laura Fygi, Ilja Reijngoud en Rosenberg Trio. Daarnaast geeft hij les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Francien van Tuinen won in 1997 het Nederlandse Jazzvocalisten Concours. Een jaar later studeerde ze af aan het conservatorium van Groningen, waarna ze optrad en platen opnam met vele jazzformaties, waaronder haar eigen kwintet en verschillende bigbands en Symfonieorkest.

Tegenwoordig treedt Van Tuinen voornamelijk op met haar nieuwe band Tripod.