Thaïsa Olivia Quartet – 7 feb 2021

 

Thaïsa Olivia Quartet – 7 feb 2021
‘Vocale jazz in fluwelen jasje’

met Fiao in voorprogramma
‘Jazz met vleugje klassiek’

© Foto’s Patricia Steur

De Hofnar Valkenswaard –  aanvang: 15.30 uur / voorprogramma 14.30 uur – Entree €10,50 p.p.

Reserveren (online) doe je hier.

Thaïsa Olivia is geen onbekende. Zij trad in 2002 en 2014 bij Yes Jazz op. ‘Thaïsa is een gepassioneerde zangeres en songwriter met een warm, eigen geluid en een bijzondere flair en  presentatie. Mooie, eigentijdse composities en uiteenlopende bewerkte jazz-standards wisselen elkaar af. Van swingend en sophisticated tot zinnelijk en bezinnend en altijd met bezieling en overtuiging gebracht. Thaïsa wordt daarbij zowel in Nederland als in het buitenland bijgestaan door uitstekende muzikanten, die allen hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Met het Thaïsa Olivia kwartet was zij de afgelopen jaren op uiteenlopende podia te horen. Haar kwartet-cd ‘Let Go’ kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland. Recent werden er opnames in New York gemaakt, voor haar nieuwe album.

Met het internationale muziektheatergezelschap Up with People toerde zij een jaar lang langs de theaters in de VS, in Duitsland toerde zij drie jaar lang met het close-harmony trio The Croonettes, als een van de leading ladies. Ondertussen reist Thaïsa geregeld af naar New York, waar zij in 2013 op veel belovende wijze vocaal debuteerde. Inmiddels is New York haar tweede thuis en is zij regelmatig op de New Yorkse jazzpodia te vinden. Haar optreden in de gerenommeerde Kitano Jazz Club op Park Avenue werd zeer enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek. Ook was zij recent weer in New Orleans, waar zij ooit haar hart aan de jazz verloor in Preservation Hall. Nu zong zij in de oude en nostalgische Spotted Cat Music Club en in het beroemde Snug Harbor. Met haar kwartet toerde zij een week lang over het prachtige, vulkanische eiland Lanzarote (dat deel uitmaakt van de Canarische eilanden), om optredens en een masterclass aan het conservatorium te verzorgen. Voor New York en New Orleans staan het komende jaar weer nieuwe concerten op de agenda’.

Thaïsa trad door de jaren heen verder regelmatig in binnen- en buitenland op met onder andere The Grand Piano Boogie Train, De Jaap Dekker Band, Big Band Balance, Hot Club de Frank en The Feen Brothers.

Bezetting:
Thaïsa Olivia – vocals
Christian Doepke – piano
Joris Teepe – bas
Owen Hart – drums

Fiao in voorprogramma – aanvang 14.30 uur, bestaande uit:
Harmen Klomp
Miranda Dijkstra
Marcel Verbruggen
Reninka de Wilt

Deze vier professionele klarinettisten studeerden af aan het conservatorium. Na hun studie bleek dat er vooral veel werk was in het muziekonderwijs. Zij zijn vooral werkzaam in de provincie Noord Brabant. Om te voorkomen dat zij alleen maar les zouden geven, zijn zij in 1999 bij elkaar gaan zitten om zo een repertoire voor klarinetkwartet in te studeren. Natuurlijk bleef het niet alleen bij oefenen, het is een genot voor het oor om deze kunstenaars bezig te horen op hun instrumenten. U kunt getuige zijn van een flink staaltje muzikale kunst. Het zal dan snel duidelijk zijn dat deze muzikanten al vanaf zeer jonge leeftijd met hun instrument in aanraking zijn gekomen. Er wordt als het waren een flinke trukendoos uit die instrumenten getoverd.

Het ensemble bestaat uit drie klarinetten en een basklarinet. Deze laatste geeft het totale geluid meer diepte en zorgt dat de omvang van laag naar hoog flink uitgebreid wordt.

Klarinetkwartet Fiato streeft naar een toegankelijk repertoire. Het is de bedoeling dat de luisteraar na afloop, of misschien zelfs al in de pauze, genoten heeft van zowel het repertoire als de uitvoering. Er zullen geen experimentele muziekstukken op het programma staan. Het doel van dit ensemble is dan ook om een zo groot mogelijke groep mensen te laten genieten van deze goed in het gehoor liggende klarinetmuziek.

Klik hier voor veilig theaterbezoek.