Mirjam van Dam – 9 oktober 2016

Mirjam van Dam – 9 oktober 2016

De jazzlegende Ella Fitzgerald had geen leuke jeugd. Maar al snel merkte ze dat ze vrienden kon maken met haar gouden keeltje. Inmiddels beschikken we over een omvangrijk oeuvre van prachtige vertolkingen van de mooiste jazz-standards. Met Ella kwam het uiteindelijk weer helemaal goed.

Heel in het kort is dit het verhaal dat Mirjam van Dam ons afgelopen zondag, 9 oktober 2016, mee gaf. Mirjam lardeerde het levensverhaal met mooie vertolkingen van jazz-songs zoals Ella Fitzgerald die eerder voor het voetlicht bracht. Onder andere Smoke get’s in your eyes, That’s why the lady is a tramp en het verrassende Mack the knife kregen een mooi jasje. In de laatste song raakte Ella ooit de tekst kwijt. Ze verzon zelf toen maar een tekst die paste op de doorlopende akkoordenschema’s. Zij deed dit zo knap dat juist deze tekst ruim vijftig jaar na dato, altijd nog wordt vertolkt.

Mirjam heeft weliswaar een ander stemgeluid dan Ella Fitzgerald, maar toch heeft ze een soepele en mooie manier van zingen. Soms met veel power, maar daar waar het kan ook heel klein. Improviseren doet ze gemakkelijk en met veel muzikale ‘schwung’. Ze wordt bijgestaan door een band met muzikanten die hun sporen hebben verdiend: Joost Kesselaar op drums (stond eerder op het Yes Jazz-podium met Thaïsa Olivia), Uli Wentzlaf-Eggebert op bas en Berend van den Berg op piano.

Dick Hermsen
12 oktober 2016Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *