Mike del Ferro Trio – 12 maart 2017

Mike del Ferro Trio – 12 maart 2017

Een warme dag in maart kan weleens negatieve invloed hebben op het aantal bezoekers dat de zondagmiddagconcerten van Yes Jazz bijwoont. Gelukkig zijn veel mensen op de hoogte dat de pianist die voor deze middag staat geprogrammeerd eigenlijk maar zelden in Nederland te zien en te horen is. Hij reist door heel de wereld voor zijn concerten. Maar vanmiddag heeft hij gereserveerd voor Yes Jazz. Dat zorgt uiteindelijk toch voor een flinke en gezellige opkomst in het theatercafé van De Hofnar.

Mike del Ferro is een veelzijdig pianist. Zijn muziek is niet heel voor de hand liggend, maar ook weer niet heel modern. Hij speelt eigen werk en jazz-standards. In dat laatste geval moet je nog wel je best doen om het thema en het ritme uit de cover te halen. All Blues van Miles Davis bijvoorbeeld klinkt onder de handen van Mike del Ferro heel anders dan de meest gebruikelijke uitvoeringen van deze klassieker. Melodie en ritme zijn nauwelijks herkenbaar. Maar de uitvoering is subliem. Del Ferro speelt soms heel ingetogen en lyrisch, maar soms ook heel stevig, percussief en repetitief. Soms hoor je op enige afstand, in herhalende patronen, Steve Reich en Philip Glass voorbijkomen. Een pareltje is ook zijn uitvoering van een wat onbekender stuk van Antonio Carlos Jobim. Maar net zo gemakkelijk wordt de ingetogen sfeer direct weer afgewisseld met een stevige Calypso.

De pianist wordt muzikaal bijgestaan door twee jazz-virtuozen: Jamie Peet op drums en Glenn Gladdum op basgitaar. Ook dit tweetal zorgt voor onorthodoxe begeleidingspartijen en geeft de jazz een mooi modern kader.

Het Mike del Ferro Trio geeft het publiek een prachtige muzikale invulling van de zondagmiddag met misschien niet al te voor de hand liggende muziek, maar voor de echte liefhebber wel mooie en vooral spannende jazz.

Dick Hermsen
13 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *