Floris Verbeij ft Fay Lovsky – 20 december 2015

Floris Verbeij ft Fay Lovsky – Kerstmatinee 20 december 2015

Traditioneel maakt Yes Jazz bij de Kerstmatinee gebruik van de theaterzaal van de Hofnar. De zaal wordt dan omgetoverd tot een Kerst-jazztempel waar de live muziek optimaal tot haar recht kan komen. Afgelopen zondag, 20 december 2015, was het weer zover.

Floris Verbeij speelt niet de meest voor de hand liggende muziek. Zijn composities zijn een soort impressionistische schilderijtjes. Verklankte sfeerbeelden. Geen ellenlange uitgesponnen solo’s, maar bondige muziekstukken met een kop en een staart. Waarin overigens prachtige solo’s worden gespeeld. Wat zou jazz zijn zonder improvisaties?

De rol van Fay Lovsky bij dit optreden is minder vocaal dan menigeen verwacht bij de vrouw die toch vooral bekend staat als zangeres. Wat weinigen weten is dat Fay Lovsky, behalve dat ze prachtig kan zingen, ook veel instrumenten bespeelt. Instrumenten overigens die niet altijd direct voor de hand liggen. Naast de gitaar bespeelt ze bijvoorbeeld ook waterharp en zingende zaag. Dat maakt de klank van de muziek nog meer bijzonder. Een solo op zingende zaag hoor je dan ook niet heel vaak in de jazzmuziek.

Naast de mooie eigen composities komen er ook wat hoogtepunten voorbij uit het ijzeren poprepertoire. Een prachtige uitvoering van ‘For no One’ van The Beatles (met solo op de zingende zaag) en ‘Both Sides Now’ van Joni Mitchel misstaan niet in het programma. Daar waar veel mensen al de hele middag op wachten is bewaard voor de toegift. Fay Lovsky werd ooit bekend met ‘Christmas was a friend of mine’. De vocaliste laat nog eens horen dat ze met dit nummer terecht ooit een grote hit heeft gehad.

Dick Hermsen
22 december 2015

Bezetting:
– Fay Lovsky – alleskunner / zangeres
– Bart Soeters – bassist
– Floris Verbeij – pianist
– Benjamin Rheinländer – drummer
– Erik Rutjes – gitarist

Optreden Floris Verbeij ft Fay Lovsky:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *