Evergreen Swingtet – 10 januari 2016

Evergreen Swingtet – 10 januari 2016

Valkenswaard staat bekend als een dorp waar veel musici rondlopen die zich zeer verdienstelijk maken op de nationale en zelfs op de internationale podia. Elk jaar staat minimaal één keer talent van eigen bodem geprogrammeerd bij Yes Jazz. Dat kan gaan om aanstormend talent, maar ook kan het iemand zijn die de sporen al lang heeft verdiend. Josine van Och behoort tot de laatste categorie. Hoog tijd dat het Yes Jazz-podium weer eens aan haar werd gegeven. Op 10 januari verzorgde zij, met haar Evergreen Swingtet, een prachtig optreden.

De band is de afgelopen jaren wat opgeschoven van Dixieland-georiënteerd naar het vertolken van mooie jazz-standards. Ze doen dat op een frisse manier met mooie solo’s van saxofonist George van de Molengraft, pianist Nout de Bruijn en contrabassist Joz Bruggeman. Zelfs drummer John Verbunt laat zich niet onbetuigd in het solospel. We horen vier goede muzikanten, zowel in begeleidende rol als ook in de solo’s.

Josine heeft een warme stem en een soepele manier van zingen. Alles klinkt spat-zuiver en is goed getimed. De vocaliste heeft inmiddels een enorme staat van dienst. Ze trad op met grote artiesten en ze speelde in vooraanstaande theaters. Haar ervaring klinkt door in haar performance. Ze geeft elke jazz-standard een mooie eigen kleur mee. Ook in de presentatie zorgt ze er voor dat het publiek betrokken blijft. Zo krijgt elke muzikant bijvoorbeeld een eigen persoonlijke introductie mee wat de verschillende bandleden heel dicht bij het publiek brengt.

Het repertoire loopt uitéén van prachtige jazz-ballads als In a sentimental mood, ooit de herkenningstune bij de nachtelijke tv-verhalen van Simon Carmiggelt, tot die ingewikkelde vijfkwartsmaat in Take five van Dave Brubeck. Van het Bluesette-walsje van Toots Thielemans tot een spannende No more blues-samba. Veel afwisseling dus.
Evergreen Swingtet speelde de afgelopen 15 jaar al vijf keer eerder voor Yes Jazz, maar ook dit optreden zal zeker niet het laatste zijn.

Dick Hermsen
11 januari 2016

Bezetting:
– Nout de Bruijn : piano
– Joz Bruggeman : contrabas
– George van de Molengraft : tenor/altsax
– John Verbunt : slagwerk
– Josine van Och: zang/presentatie

Optreden Evergreen Swingtet:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *