Eva sur Seine – 1 november 2015

Eva sur Seine – 1 november 2015

Yes Jazz gaat dit jaar haar 15e seizoen in. De opening van het nieuwe seizoen kon haast niet beter: een goed gevuld theatercafé en heerlijke jazz voor dit tijdstip van de dag. Niet elk soort jazz leent zich voor de start van een rustige zondagmorgen. Traditioneel start het openingsconcert van Yes Jazz al om 11 uur. Een vroeg tijdstip voor de jazz dus.  Voor Eva sur Seine lijkt dit vroege tijdstip geen enkele belemmering om er iets moois van te maken.

Eva sur Seine is een kwartet dat zigeunermuziek speelt in de stijl van Django Reinhardt. Maar wat dit viertal bijzonder maakt is de frontvrouw die de vocalen voor haar rekening neemt. Een zangeres op de punt van het podium bij dit soort muziek is niet heel gebruikelijk. Maar dat is juist wat Eva sur Seine zo speciaal maakt.

Eva Scholten beschikt over een prachtig stemgeluid. Ze improviseert met veel gemak over bekende en minder bekende jazzschema’s. Soms klinkt haar stem heel klein, maar soms ook weer uitbundig. Als sologitarist moet je van goede huize komen om de snelheid en timing aan te kunnen waar deze stijl van gipsymuziek om vraagt. Thomas Baggerman doet dat. Met schijnbaar groot gemak vliegen zijn vingers over de snaren. In een strakke begeleiding wordt hij begeleid door zijn broer Max Baggerman en contrabassist Breno Viricimo.

Het kwartet vertolkt bekende standards als ´Lullaby of Birdland´ en ´Take the A’Train´, maar ook minder bekende pareltjes krijgen een glimmend zigeunerjasje.

Het feest wordt nog groter als Karin van Kooten met haar viool spontaan het podium betreedt. Karin is geboren en getogen in Valkenswaard. Ze studeerde viool aan het conservatorium en kent de musici van Eva sur Seine. Zij verzorgt de slagroom op het toetje door de laatste twee stukken in te kleuren met mooie melodielijnen en prachtige improvisaties. Het maakt het optreden helemaal compleet.

Een van de bezoekers heeft zich bij een gedicht laten inspireren door Eva sur Seine tijdens ons concert.

Lees hier.

Dick Hermsen
1 november 2015

Optreden Eva sur Seine:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *