Edwin Rutten met Trio DIG d’DIZ – 21 december 2014

Edwin Rutten Trio DIG d’DIZ – Kerstmatinee 21 december 2014

De theaterzaal van de Hofnar is omgetoverd tot een waar Kerst-jazz-paleis: mooie verlichting, flakkerend kaarslicht op de tafeltjes en passende Kerst-jazzmuziek bij binnenkomst. De verwachtingen zijn hooggespannen. De grote jeugdheld van velen laat vanmiddag horen dat hij na zijn Ome Willem-periode niet stil is blijven zitten. Naast alle activiteiten die hij momenteel ontplooid om het muziekleven in Nederland te promoten is hij ook een zeer ervaren jazz-vertolker.

Edwin Rutten is entertainer en zanger. Hij doet het allebei heel erg goed. Hij praat gemakkelijk met het publiek. Hij introduceert de jazz-standards met veel humor en met veel inlevingsvermogen voor het publiek dat hij voor zich heeft zitten. Maar ook zingen gaat hem meer dan goed af. Zijn stem is soepel, zijn timing is uiterst swingend. Met opvallend gemak vertelt hij in klanken het verhaal achter het liedje. Met passend gevoel zingt hij over eenzaamheid of over verdriet. Maar met evenveel overtuiging gaat het over blijdschap en vrolijkheid. Soms doet hij dat zelfs in het Nederlands. Zo wordt de Charlie Parker-klassieker ‘Apple from the scrapple’ met gemak vertaald naar ‘In Meppel in de greppel’. Edwin Rutten verveelt geen moment en houdt zijn luisteraars goed betrokken bij de podiumactiviteiten van het kwartet.

De muzikanten die hij heeft meegenomen, Trio DIG d’DIZ, zijn niet de eerste de beste. Het tweede deel van de   afkorting staat voor ‘De Drummer Is Ziek’. Laat dit vooral zo blijven. Wat ze als trio doen klinkt formidabel. Maarten van der Grinten op gitaar, Jan Voogd op contrabas en Jan Menu op baritonsax spelen de spreekwoordelijke sterren van de hemel. Het trio speelt ook als drietal samen, dus ook zonder Edwin Rutten. In een tweetal instrumentale stukken laten ze dat heel goed horen. Eigenlijk, zo laat de zanger weten, is dit de eerste keer dat ze in deze combinatie op het podium staan. Het is te hopen dat dit, na deze succesvolle première, nog veel vaker gaat gebeuren.

Dick Hermsen
24 december 2014

Edwin Rutten met Trio DIG d’DIZ:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *