Unaccounted Four – 2 november 2014

Unaccounted Four – 2 november 2014

KamerJazz

Het is eigenlijk heel bijzonder als je als jazzkwartet muziek kunt laten swingen zonder dat er een drummer aan te pas komt. Het lukt de muzikanten van The Unaccounted Four meer dan uitstekend.

Op zondag 2 november betrad The Unaccounted Four het podium van Yes Jazz in het theatercafé van De Hofnar. Volgens traditie start het openingsconcert van Yes Jazz om elf uur in de ochtend in plaats van om half vier. Altijd weer even wennen, jazz op dit vroege tijdstip. Gelukkig sluit de muziek van het kwartet naadloos aan op het verstilde zondagochtendgevoel. Prima muziek om mee wakker te worden. Perfecte jazz om de dag mee te beginnen.

Dat jazz improviseren is bleek al vroeg in de morgen. De vaste gitarist van The Unaccounted Four moest ziek onder de wol blijven. Maar dit probleem werd snel opgelost. Bassist Jos Machtel uit Antwerpen werd opgetrommeld en de vaste bassist van het kwartet, Joep Lumeij, kroop achter de gitaar. Een creatieve oplossing die super uitpakte.

Knappe arrangementen zorgen voor een prettige swing in de muziek. Accenten zitten precies op de goede plek. Solisten spelen hun prachtige sololijnen tegen een fraaie transparante begeleiding. De afwisseling van klarinet en tenorsaxofoon door David Lukacs zorgt voor de nodig afwisseling in klank. De muziek is open, veelal introvert, soms klassiek van setting en vervalt nooit in complexe vlechtwerken. Met een knipoog naar J.S. Bach klinkt ‘Love me or leave me’ als een heuse inventie. Luisteren naar de ingetogen en fluweelzachte trompetsolo van Menno Daams in ‘These foolish things’ is een cadeautje op de vroege zondagmorgen.

Bezetting:
– Menno Daams: trompet – arranger –  composer
– David Lukacs: Klarinet en tenorsax
– Jos Machtel: contrabas
– Joep Lumeij: gitaar

Dick Hermsen
3 november 2014

Optreden Unaccounted Four:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *