Dirk van der Linden trio met Frank’s Hot Ten – 26 april 2015

Dirk van der Linden trio met Frank’s Hot Ten – 26 april 2015

Vette Hammondklanken op Yes Jazz-podium

Op zondag 26 april startte voor Yes Jazz het zomerreces. Maar eerst nog een meer dan bijzonder jazzconcert op het Yes Jazzpodium in het theatercafé van De Hofnar. Op het podium staat niemand minder dan de uit België afkomstige Dirk van der Linden. Wat kan hij eigenlijk niet. Hij is een multi-instrumentalist. Vanmiddag laat hij horen wat hij kan op Hammondorgel en op gitaar. Zelden kom je instrumentalisten tegen die zo virtuoos zijn op meerdere instrumenten. Vanmiddag laat Dirk van der Linden horen dat het hem nauwelijks uitmaakt of hij achter een Hammondorgel of een gitaar zit. Hij doet het allebei even gemakkelijk.

Het Dirk van der Linden Trio verzorgt een programma van fraaie jazz-standards uit het ijzeren repertoire. Titels als Georgia, Body and Soul en Stella by Starlight klinken in prachtige uitvoeringen. De Hammondorganist wordt muzikaal bijgestaan door Swa Mercelis op gitaar en Dirk Dergent op drums. Mercelis is een goede gitarist. In de begeleidende rol legt hij de akkoorden mooi onder het solowerk van Van der Linden. Maar ook als solist doet de gitarist precies wat nodig is: prachtige sololijnen spelen. Mooi gefraseerd, goed getimed. Dirk Dergent zorgt voor de juiste swing en voor de zo belangrijke drive in dit soort muziek. Als ‘special guest’ verschijnt sluit zelfs altsaxofonist Jos de Brouwer nog even aan. Hij vertolkt Perdido en Exactly like you op onnavolgbare wijze wijze.

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het voorprogramma. Frank’s Hot Ten staat voor, de naam zegt het al, een tiental muzikanten. Zij komen voort uit de workshops van ‘Jazz-in-July’. Dit is een jaarlijks terugkerende muziekweek waarin aanstormend jazztalent muzikaal begeleid wordt door een internationaal gezelschap van topmusici. Dit alles onder leiding van Frank Roberscheuten. Bekende standards komen in hun uitvoering in mooie vorm van het podium. Zangeres Renée Visschers zorgt er als vocaliste knap voor dat de stukken ook echt als mooie songs klinken. De instrumentalisten zorgen voor spannende solo’s. Het voorprogramma zorgt voor een bijzondere aftrap van het laatste Yes Jazzconcert van dit seizoen.

‘Frank’s Hot Ten’:
1.  Renée Visschers – zang
2.  Wim Beursgens – drums
3.  Paul Brandes – bas
4.  Elli Jansen – gitaar
5. Mariëlle Simons – piano
6. Youri Beursgens – trompet
7.  Inge Stienissen – klarinet
8. Jeanne van Lith – alt sax
9. Gert Poppe – alt sax
10. Hans van Hulst – tenor sax

Dick Hermsen
3 mei 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *