Thaïsa Olivia Quartet – 9 februari 2014

Thaïsa Olivia Quartet – 9 februari 2014

Vaste bezoekers van Yes Jazz hebben deze zangeres al eerder kunnen zien schitteren op het podium. Al in 2002, het allereerste jaar waarin de stichting startte met het organiseren van jazzoptredens, was zij te bewonderen. Afgelopen zondag stond ze met haar kwartet op het podium van het theatercafé van De Hofnar in Valkenswaard.

Thaïsa Olivia is een zangeres die het publiek verleidt vanaf de bühne. Ze doet dat met haar blik, haar bewegingen, maar vooral met haar muzikale kwaliteiten. Ze beschikt over een prachtig stemgeluid: soepel, lenig, soms fluweelzacht, maar hier en daar ook wat steviger. Ze vertelt tussen de nummers door over zichzelf of over hoe de muziek is ontstaan. Eigen composities worden afgewisseld met bestaande songs uit het jazzrepertoire, die vervolgens weer in een geheel eigen arrangement zijn gestoken. Het optreden is aantrekkelijk en aan alle kanten mooi in balans.

De muzikanten achter haar staan garant voor kwaliteit. Er zit een prettig soort van lichtheid in de begeleiding. Een lichtheid die zich heel goed verhoudt tot de stem van de zangeres. Goed is dat het trio zowel in de eerste als de tweede set ruimte krijgt voor een instrumentaal stuk. De instrumentale stukken hebben duidelijk een ander soort energie. Het daagt de muzikanten nog meer uit om te laten zien waar ze voor staan. Joost Kesselaar is een veel gevraagd slagwerker in de jazzwereld. Dat is niet voor niets. Hij schildert virtuoos met zijn brushes over de vellen. Zijn swing is superstrak. Sven Schuster, de bassist, gaat perfect mee in die swing. Opvallend mooi zijn de gestreken solo’s die hij uit zijn instrument tovert. Christian Doepke benadrukt de lichtheid in het spel. Harmonisch is het sterk wat hij doet. Zijn solo’s zijn toegankelijk, maar blijven altijd spannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *