David Emerald Swingtette – 9 oktober 2011

David Emerald Swingtette – 9 oktober 2011

Yes Jazz opent seizoen met fraaie gipsyklanken.

Op zondagmiddag 9 oktober gaf Yes Jazz de aftrap voor haar nieuwe seizoen vol muzikale hoogtepunten.

Het theatercafé van de Hofnar was goed gevuld met liefhebbers van de gipsymuziek. Mooi om te zien dat dit soort muziek altijd een vaste fanschare achter zich aankrijgt. Steeds meer internationale festivals richten zich uitsluitend op de Jazz Manouche, zoals dit type muziek ook wel wordt aangeduid. Het aantal liefhebbers voor dit zigeunergenre groeit gestaag.

De voorman van het kwartet is een virtuoos op de sologitaar. David Emerald is razendsnel, maar daarbij blijft alles wat hij doet ten dienste van de muziek. Geen technische hoogstandjes om te laten zien hoeveel nootjes er in een minuut passen. Nee, voortdurend laat David Emerald mooie melodielijnen horen die geheel eigen zijn aan het idioom van de gipsyswing. Emerald kan zijn solo’s neerzetten tegen een prachtige begeleiding van Thommi Tight op slaggitaar, Daniel Rosenberg, ook op slaggitaar en de fraai benaamde ‘Pythagoras’ op contrabas.

Kenners onder de gipsyswing zullen zich wellicht afvragen wat de reden is om twee slaggitaristen op het podium te zetten. Doorgaans, kijk naar het Rosenberg Trio, zie je maar één begeleidende gitarist. De combinatie waar David Emerald voor kiest zorgt zowel voor een vollere klank als ook voor een hoger swinggehalte vanwege de ritmische afwisseling. Daarmee creëert David Emerald een sound die volkomen eigen is aan dit kwartet, maar tevens uniek is binnen het gebied van de gipsyswing. Is de interesse gewekt? De release voor de nieuwe cd van dit swingtette staat gepland voor het einde van 2011.

Dick Hermsen
9 oktober 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *