Peter Beets Trio – 8 november 2018

Peter Beets Trio
Tribute to George Gershwin in Jazz 
Met inleidende lezing door Dick Hermsen 
(musicus, musicoloog en programmeur Yes Jazz)

8 november 2018

De Amerikaanse componist en pianist George Gershwin (1898-1937) vormt een belangrijke schakel in de overgang van de klassieke muziek naar de jazz. Eigenlijk was Gershwin klassiek opgeleid. Maar hij had zoveel belangstelling voor stromingen in de lichte muziek zoals dixieland en blues, dat hij elementen uit deze stijlen ging toepassen in zijn klassieke composities. Bekende werken waar hij furore mee maakte waren onder meer Rhapsodie in Blue, de opera Porgy and Bess en de bekende song Summertime. Dit zijn allemaal klassieke werken, doorspekt met swingende ritmes en spannende jazz-akkoorden. Op een gegeven moment was Gershwin als componist, ook in het lichte genre, zo bekend dat hij in New York, op Tin Pan Alley, een winkeltje opende waar je jazz-composities kon kopen. Op verzoek schreef hij mooie en soms swingende jazz-liedjes die zelfs nu nog met regelmaat te beluisteren zijn.

Het optreden van het Peter Beets Trio is een eerbetoon aan de grote meester. Prachtige composities van Gershwin worden vertolkt door drie jazzmusici die daar vervolgens weer hun eigen interpretatie en kleur aan geven.

Bezetting:
Peter Beets: Piano
Marius Beets: Bas
Martijn Vink: Drums

Peter Beets
Edisonwinnaar Peter Beets is een pianist van wereldklasse. Zowel in binnen- als buitenland oogst hij grote bewondering. Beets leverde ongekend goed ontvangen jazzalbums af. De meest recente zijn Portrait of Peterson en Chopin meets the Blues Live, beide Edison genomineerd. Een ware meester in het versmelten van klassieke muziek met jazz.

Marius Beets
‘Beets speelt spatzuiver, retestrak, degelijk en is in elke situatie een betrouwbare kracht’, aldus een collega-bassist in het vakblad “De Bassist”. Marius kwam van huis uit veel in aanraking met jazz. Zijn vader had een collectie jazzplaten en zijn jongste broer Peter ontpopte zich als jazzfanaat. Marius ontwikkelde de bodem die thuis werd gelegd en diepte die verder uit toen hij in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazz-contrabas ging studeren.

Martijn Vink
Hij wordt gekwalificeerd als ‘Neerlands beste jazzdrummer’ (De Telegraaf) en ‘de inventiefste drummer van Nederland’ (de Volkskrant). ‘Ik speel vrij zacht en gebruik oude bekkens met een donkere klank, dat is voor veel bandjes wel wennen’, zegt hij in een interview met De Bassist. Vink geeft ook les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bespaar geld en koop Passepartout

Passepartout voor 8 concerten – incl. Kerstmatinee:
Ontvang 30% korting + gratis entree concert Peter Beets Trio 8 nov. en betaal slechts €52

Voor aanvang concert te koop in Theatercafé.