Jazz Basisscholen 2015

Jazz Basisscholen 2015

Het Jazzproject voor de basisscholen werd onder grote belangstelling succesvol afgesloten op 15 april 2015 in de theaterzaal van De Hofnar Valkenswaard.

Twee maanden lang jazzmuziek als onderwijsproject voor alle groepen 7 en 8 op de basisscholen in Valkenswaard. Zingen, spelen, luisteren, klappen, dansen en natuurlijk iets verteld krijgen over de ontstaansgeschiedenis van de jazz en de jazzcultuur.

Dit spannende project vond afgelopen twee maanden plaats in Valkenswaard. Deelnemende scholen waren De Dorenhagen, De Smelen, De Grasspriet en Schepelweyen met in totaal 158 leerlingen. Op woensdag 15 april vond de finale plaats. In een goed gevulde Hofnar-theaterzaal liet een achtkoppige jazzband uit Breda zien en horen hoeveel plezier je met jazzmuziek kunt beleven.

Leerlingen in de zaal waren al goed voorbereid. De jazzliedjes waren al ingestudeerd tijdens de lessen in de klas. Zo konden de leerlingen alles dat gespeeld werd enthousiast meezingen. De uitvoering werd een groot feest voor de leerlingen waarbij zingen, kijken, dansen op het podium, luisteren en vooral genieten centraal stonden.

Aan de leerlingen was gevraagd om, als onderdeel van het project, een jazzposter te ontwerpen. Een heuse jury bestaande uit Willem-Jan Schampers (journalist) en Margriet Hennekens (beeldhouwer)   maakten een keus. Als winnaar rolde het ontwerp van groep 7/8 De Grasspriet uit de bus. Het winnende ontwerp is een maand lang te bewonderen in kunstgalerie De Kunstkeuken op De Markt in Valkenswaard. Ook was gevraagd aan de leerkrachten om een rap te maken door de leerlingen. Meerdere uitvoeringen werden gepresenteerd op het theaterpodium. De beste rap werd uiteindelijk gemaakt door leerlingen van groep 7/8b van De Dorenhagen. Zij lieten een prachtige rap zien en horen tijdens de voorstelling in de grote zaal van De Hofnar en zijn daarmee de trotse winnaars van de jazzproject wisseltrofee 2015.

Het project is een initiatief van Stichting Jazz Educatie Valkenswaard e.o. Ook de beide cultuurcoaches Els van den Putten en Masha de Brouwer   zijn betrokken, evenals het Centrum voor Muziek en Dans en Stichting Skozok. Financieel is dit project mogelijk dankzij de gewaardeerde ondersteuning van de Gemeente Valkenswaard, het Prins Bernhard Fonds, Cultuurcentrum De Hofnar en de Klankbordgroep van het CMD. Beelden van de voorstelling, opgenomen door Jurgen van Hoof ( m54beeldcreaties), waren te zien bij de lokale omroep Valkenswaard.