Take Eight – 14 januari 2018

Take Eight – 14 januari 2018

Jazzy vocal groep met combo

Veel bezoekers weten vooraf niet precies wat ze kunnen verwachten. Vier zangers en vier zangeressen met daarbij nog een begeleidend combo. Manhattan Transfer en New York Voices zijn niet voor iedereen een begrip blijkbaar. Hier valt het genre dan toch nog het beste mee te vergelijken. Close Harmony is ook wel een etiket dat hier graag wordt opgeplakt.

De muziek gaat over mooie, vocale meerstemmige zettingen van evergreens uit het lichte- en het jazz-repertoire. ‘Maar jazz is toch improvisatie?’, hoorde ik iemand zeggen. Klopt! Er wordt nog fraai geïmproviseerd ook. De stemmen, ‘close harmony’ liggen vast, maar in het combo wordt er lustig op los geïmproviseerd. En soms klinkt er ook een jazz-scat van één van de zangers of zangeressen. En dan ook nog bepaald niet onverdienstelijk.

Het repertoire is zorgvuldig gekozen: laagdrempelig, niet te ingewikkeld. Een paar hele mooie jazz-standards zoals Blue Champagne, Sweet Georgia Brown en I could write a book sieren het programma. Maar ook een prachtig arrangement van In my life van The Beatles en een arrangement I wish van Stevie Wonder krijgen een prachtige jazzy invulling.

Wat niet onvermeld mag blijven zijn de begeleidingspartijen van het combo. Vooral de gitarist soleert met een opvallend prachtige timing, een knappe toonkeuze en een mooie heldere toon. Take Eight wijkt enigszins af van de reguliere programmering van Yes Jazz, maar dit pareltje kan zo worden toegevoegd aan de lijst van muzikale hoogtepunten op de zondagmiddag.

Dick Hermsen
16 januari 2018

Voor een compilatie van het optreden van Take Eight klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *