Review The Busquitos – Comic Jazz

Review The Busquitos – Comic Jazz

Yes Jazz-voorzitter Gert Poppe zegt het al heel treffend in zijn openingswoord: in de jazz krijgen veel emoties een eigen plek, bijvoorbeeld vreugde, verdriet, pijn en liefde. Maar humor en jazz is een combinatie die je maar zelden tegenkomt. Dat deze combi juist heel goed samen kan bewijzen The Busquitos op een hele mooie manier.

Op zondagmiddag 12 november staan ze op het Yes Jazz-podium in de Hofnar in Valkenswaard. De kleurrijke, stripfiguurachtige kledij, de vier muzikanten gaan identiek gekleed, verraadt al dat dit kwartet jazz speelt met een dikke knipoog. Maar de muziek is heel goed. De vier musici beheersen hun instrumenten meer dan prima.

Omdat de drums ontbreken zorgen alle instrumenten ook gelijk voor de ritmische basis. Daarnaast klinken er snelle solo’s van zowel de bas, de gitaar, de viool als de tenor-saxofoon. De humor zit vaak in de solo’s. Zo zijn er voor de geoefende luisteraar veel klassieke citaten te ontdekken. En dat dan ook weer op een grappige manier: Mozart lijkt te worden ingezet, maar dan loopt dat toch geheel onverwacht door in een andere bekende melodie. Allemaal, ritmisch en melodisch, knap aan elkaar geknoopt.

Het repertoire is breed en bestaat uit bekende en minder bekende jazz-standards. Zo wisselt Sweet Georia Brown gemakkelijk af met een ‘ode aan de sigaret’ of met Jingle Bells.

Ook betrekken de musici het publiek humorvol in het spel. De waardering die terugkomt voor zowel de muziek als voor de grappige animatie is groot. The Busquitos is een kwartet dat uitstekende jazz brengt in een humorvol jasje.

Dick Hermsen

13 november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *