Review Mirjam van Dam Quartet – Jewish Jazz – 30 april 2023

Review Mirjam van Dam Quartet – Jewish Jazz – 30 april 2023

 

Precies 20 jaar geleden, in 2003, startte Yes Jazz met haar eerste optredens. Zo kreeg deze zonnige zondagmiddag in het theatercafé van De Hofnar een extra feestelijk tintje mee. Toeval of niet, Ed Boekee, de pianist van het kwartet, speelde in het allereerste Yes Jazz-jaar ook al mee in één van de bands die toen geprogrammeerd stonden. Hij is inmiddels 20 jaar ouder maar ook nu weer kroop de getalenteerde pianist bij dit jubileumconcert enthousiast achter de piano.

Het Mirjam van Dam Quartet is uitgenodigd om deze zondagmiddag muzikaal inhoud te geven. De vocaliste stond al eerder op het Yes Jazz-podium. In 2016 toerde Mirjam van Dam met een succesvol Ella Fitzgerald-programma. Dit keer staat de focus op de ‘Jewish Jazz’. De vocaliste met Joodse roots vertelt met emotie haar eigen verhaal, maar ook dat van Joodse componisten die met zwarte musici samenwerkten en andersom. In de muziekwereld van de jaren twintig en dertig baart dit veel opzien. Veel componisten van Joodse afkomst komen vanmiddag voor het voetlicht: onder andere Irving Berlin, Artie Shaw, Benny Goodman en George Gershwin. Teksten zijn in het Engels, maar ook in het Jiddish. Bijvoorbeeld het overbekende ‘Tea for two’ klinkt opeens heel apart in het Jiddish.

Mirjam van Dam heeft een prachtige stem. Ze zingt met een haast omfloerst fluweel geluid. Altijd rag-zuiver en met de nodige swing. Ze wordt ondersteund door drie uitstekend spelende muzikanten: Ed Boekee op piano, Peter Peuker op saxofoon en klarinet en Niels Tausk op contrabas en trompet, die het stemgeluid soms stevig, maar waar nodig heel licht van een muzikaal fundament voorzien. Het geheel blijft altijd muzikaal en swingend.

Over een maand duikt het kwartet de studio in om het klinkend resultaat op een geluidsdrager vast te leggen. Eventueel zelfs met toevoeging van strijkers en andere instrumenten. Daar kijken we naar uit!

Dick Hermsen
1 mei 2023
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *