Review Down South Jazzband – 12 mei 2024

Review Down South Jazzband – 12 mei 2024

Moederdag en prachtig weer: een prima ambiance voor een heerlijk ontspannen jazzconcert. Op 12 mei was er weer een muzikaal Yes Jazz-feestje in het Duisenburgh Theatercafé in De Hofnar in Valkenswaard. Het laatste Yes Jazz-concert van dit seizoen.

Op het podium een prachtige band die speelt in de traditie van de oude stijl jazz. Voor de niet-kenners: het gaat om de muziek zoals deze ooit in Chicago is bedacht door jazzmusici als Bix Beiderbecke, Eddie Condon en Jack Teagarden. De Down South Jazzband heeft een bezetting van musici dat zich in deze muziek goed heeft verdiept. Het zijn musici die deze muziek goed begrijpen en dus uitstekend kunnen vertolken.

Wat is nu zo eigen aan de Chicago-stijl zoals deze klonk in het tweede deel van de jaren 1920 en wat ook terugkomt bij deze Down South Jazzband? Voor het eerst werd er in de jazz echt gesoleerd door één instrument waar dat voorheen collectief, zeg maar door elkaar, gebeurde. Je ziet dan dat één instrument de improvisatie voor zijn rekening neemt en dat de overige instrumenten als begeleiding klinken. Ook doet de gitaar voor het eerst zijn intrede in het combo (vaak naast de banjo) en wordt de tuba vervangen door de contrabas.

Precies daarin onderscheidt de Down South Jazzband zich van bands die zich op het pad van andere ‘oude stijl jazz’ begeven. Precies aan deze muzikale voorwaarden voldoet de band. Soleren doen de drie blazers en de gitarist muzikaal, mooi en soepel. Ze verstaan dit vak goed. De begeleiding van drums, contrabas, gitaar en banjo staat als een huis. De ritmesectie vormt een stevige basis voor de solisten.

Dit is een band die de kunst van de Chicago jazz goed verstaan. Inderdaad een feestje om deze band op het podium te mogen hebben.

Dick Hermsen

13 mei 2024


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *