Review Ben van den Dungen Quartet en Fiato – 12 febr. 2023

Review Ben van den Dungen Quartet & Fiato in voorprogramma – 12 febr. 2023

 

Het Yes Jazz jubileumjaar werd op zondag 12 februari afgetrapt met een bijzondere combinatie. In het voorprogramma trad het regionale klarinetkwartet Fiato op, in het hoofdprogramma stond het Ben van den Dungen kwartet op het gezellige podium in het Hofnar Theatercafé.

Voor Fiato was het een bijzonder optreden. De klarinettisten zijn allen klassiek geschoold. Ze zijn de uitdaging aangegaan om een optreden in een jazzy sfeer te verzorgen. En, dat is ze gelukt! Een mooi samenspel tussen de klarinetten van Miranda Dijkstra, Marcel Verbruggen en Reninka de Wilt met de basklarinetklanken van Hamen  Klomp als basis. Soms werd er een rustig stuk ten gehore gebracht, andere stukken swingde heerlijk. Met titels als “Bach goes to town”  werd een mooi huwelijk tussen klassiek en jazz gesmeed. Even werd nog ver terug in de tijd gegaan met een Charleston nummer om af te sluiten met een prachtig Klezmer nummer. Wat ons betreft kan Fiato meer jazz nummers aan hun repertoire toevoegen.

Na het ombouwen stond Ben van den Dungen kwartet met een tribute aan John Coltrane. Ze leidden ons door de verschillende fasen in zijn werk. Stukken uit de periode dat hij met Miles Davis speelde maar ook uit zijn soloprojecten met de CD’s “Blue Trane” en “Giant steps” als hoogtepunten. Met het nummer “Wise one” werd een fase gestart waarin geloof een belangrijke rol speelde. Het kwartet was prima op elkaar ingespeeld. De sound van Ben van den Dungen, zowel op tenorsax als sopraansax, creëerde een echte Coltrane sfeer. Ook werd “Angelica” gespeeld, gearrangeerd door de beroemde Duke Elington, een heerlijk nummer. Op de piano speelde de Spaanse Miguel Rodriguez prachtige solo’s. Het was een genot om te luisteren, maar zeker ook te kijken naar Gijs Dijkhuizen op drums.  De Canadese Steve Swanink maakte het kwartet compleet met een stevige bas. We kregen van Ben ook inzicht in de oorsprong van een aantal nummers, een extra dimensie. Wist je dat zijn nummer “mr. Syms” genoemd is naar de kapper van Coltrane? Deze heerlijke middag werd afgesloten met het mooie “After the rain”, onbegrijpelijk dat dit ooit als B-kant van een plaat verschenen is.

De kop is eraf. Het optreden was erg goed bezocht. De leeftijden van de bezoekers varieerden van 1 tot 97, jazz is voor iedereen. Dat het een mooi jubileumjaar mag worden!

Herman Gielen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *