Marit Thus Quartet – 20 januari 2019

Ook in 2019 hoopt Yes Jazz weer kleur te geven aan het jazzleven in Valkenwaard. Het kwartet dat de aftrap gaf op zondag 20 januari, zette alvast de toon.

Wat een bijzondere muziek speelt het Marit Thus Quartet. Het is jazz, maar wel met veel toegevoegde waarden. De stukken zijn vooral ingetogen. Echt uitbundig wordt het nooit. Melodieën zijn mooi en lyrisch, tempi meestal niet te snel, soms afwijkend van de bekende vierkwartsmaat. De klank is warm. Wat je vooral hoort is een jazztrio: piano (Marit Thus), contrabas (Joost Verbakel) en slagwerk (Neil van der Drift), met een bijzondere toevoeging van viool en zang (Anne Bakker). Deze laatste geeft een heel eigen geluid aan het viertal. Soms krijg je het idee dat de muziek wordt geschilderd. Met fijne penseelstreken wordt kleur gegeven aan fraaie melodische lijnen en bijzondere ritmische patronen.

De vier musici verstaan hun vak. Het zijn alle vier goede muzikanten. Samen vormen ze een hechte eenheid. Solo’s worden smaakvol ingevuld. Composities zijn voornamelijk van eigen hand. Soms verhalend, soms ook richting filmmuziek, hier en daar met wat Keltische invloeden, soms wat minimalmusic-achtig.

Marit is bezig met haar eerste cd. We kijken er met belangstelling naar uit.

Dick Hermsen – 21 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *