Marc van Rooij Quartet & in voorprogr. Frank’s Hot Ten 10 maart 2024

Marc van Rooij Quartet & in voorprogr. Frank’s Hot Ten 10 maart 2024

Het doorsnee carnavalsrepertoire is niet direct het genre dat je koppelt aan de jazz. Maar als je de grote feest-hits steekt in een swing-jasje blijkt dat de melodie en de akkoorden zich heel goed lenen om ooit als jazz-standard de boeken in de te gaan.

Het Marc van Rooij Quartet met Marc van Rooij op bas, Bert Boeren op trombone, Chris Strik op drums en Rob van Bavel op piano, zijn het avontuur om platte carnavalshits om te buigen naar klankrijke jazz-stukken aangegaan en niet zonder succes. In hun programma Carnaval d’Jazz horen we ze allemaal voorbij komen: ‘Willempie zie je overal’, ‘Polonaise Hollandaise’ en natuurlijk ‘Het leven is goed in het Brabantse land’. Zo gauw je de hoempapa vervangt door swingende jazz-ritmes en bij de recht-toe-recht-aan-akkoorden kiest voor goed gevulde jazz-akkoorden lijkt het alsof je luistert naar stukken die ook zo maar in het repertoire van Louis Armstrong of in de bigband van Count Basie niet misstaan zouden hebben.

In alles klinkt door dat dit vier top-musici zijn: de solo’s zijn soms lyrisch en soms opgetogen maar altijd spannend. Het muzikaal fundament is super strak en staat als een huis. De arrangementen van Rob van Bavel verdienen ook een groot compliment: welluidend, soms humorvol en altijd creatief.

In het voorprogramma horen we, inmiddels de eigen huisband van Yes Jazz: Frank’s Hot Ten. Deze tienkoppige formatie, de naam zegt het al, laat horen dat ze zich als band langzaam maar zeker aan het klaarstomen zijn voor het grote podium. Elk jaar klinkt de sound weer wat compacter en worden de stukken, maar ook de geïmproviseerde solo’s, interessanter. Behalve in Valkenswaard speelt de formatie op festivals in onder andere Domburg en Breda. Als ze zich zo blijven ontwikkelen wordt het aantal podia waar ze terecht kunnen alleen maar groter. Trots op deze huisband!

Dick Hermsen

11 maart 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *