Dutch Swing College Band met Marjorie Barnes – 14 december 2017

Dutch Swing College Band met Marjorie Barnes – 14 december 2017

A happy dixie Christmas

Beginjaren veertig, twee jonge muzikanten hebben een droom. Het starten van een school waar het alleen maar draait om jazz. Waar swing de boventoon voert. Het lukt ze om hun droom in vervulling te laten gaan. Ze noemen hun opleiding de ‘Dutch Swing College’. Met een aantal docenten starten de initiatiefnemers, Frans Vink en Peter Schilperoort, een band: The Orchestra of the Dutch Swing College. Later zou deze naam omgedoopt worden in de Dutch Swing College Band. Oprichtingsdatum: 5 mei 1945.

Op donderdag 14 december verzorgde de band een optreden in de grote zaal van de Hofnar. Yes Jazz en de Hofnar hadden samen de schouders onder de organisatie gezet om de band naar Valkenswaard te halen en het publiek warm te krijgen om dit concert bij te wonen. Beiden zijn gelukt.

De Dutch Swing College Band is als altijd weer goed op dreef. De energie en de muzikaliteit spatten van het podium af. Om mee te mogen spelen in deze band moet je wel wat kunnen. De bezetting, zeven musici, is relatief klein. Daardoor blijft de muziek altijd transparant. Alle afzonderlijke partijen blijven goed hoorbaar. Dat maakt de klank open, maar de muziek soms ook kwetsbaar. Voor musici op dit niveau geen enkel probleem. Ze spelen de sterren van de hemel. Het publiek geniet volop. Een prettige bries van nostalgie waait door de theaterzaal.

Marjorie Barnes is uitgenodigd om ook het vocale aspect voor het voetlicht te brengen. Los van haar uitstekende zangcapaciteiten is zij om nog een reden erg belangrijk als aanvulling op de band. Zij ziet kans om laagdrempelig met het publiek te ‘communiceren’. Dit is iets wat de Dutch Swing College Band zichtbaar lastig vindt. De combinatie van band en zangeres geeft nog meer glans aan dit optreden.

Even heerlijk terug in de tijd met sfeervolle kerstlichtjes, uitstekende musici, een prima zangeres en bovenal prachtige dixieland. Kan de Dutch Swing Collegeband alsjeblieft voor nog eens 72 jaar bijtekenen?

Dick Hermsen
17 december 2017

Een paar impressies:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *