David Emerald Trio – 30 september 2018

David Emerald Trio – 30 september 2018

Met een duur woord heet deze muziek ‘Manouche’. Maar ook de term gipsy-swing hoor je vaak noemen. Het is de benaming van de muziek zoals deze vooral bekend is geworden door Django Reinhardt. Tegenwoordig heb je veel festivals die zich met dit genre bezighouden. Nederlands meest bekende formatie in dit genre is wellicht het Rosenberg Trio.

Op zondag 30 september stond er in het theatercafé van De Hofnar gipsy-swing geprogrammeerd. Niemand minder dan David Emerald laat horen dat deze muziek meer dan levend is. En ook dat door zijn geheel eigen benadering van deze muziek de Manouche fris en boeiend blijft.

David Emerald is een virtuoos solo-gitarist. Met groot gemak bewegen zijn vingers zich over de snaren. Zijn timing is swingend en zijn toonkeuze altijd verrassend. Hij zoekt voortdurend naar mooie melodische lijnen in zijn spel. De begeleiding van Daniël Rosenberg, inderdaad het neefje van, is evenzeer doelmatig en trefzeker. Thimo Gijesen op contrabas laat horen dat hij een hele goede muzikant is. Functioneel in de begeleidingspartijen, maar ook virtuoos en muzikaal in zijn solo’s. Op het moment dat bij Daniël Rosenberg een snaar breekt en er even wat tijd opgevuld moet worden, kruipt Thimo achter de piano. Daarbij laat hij horen ook nog eens een zeer vaardig toetsenist te zijn.

Voor Yes Jazz is de kop van het seizoen er af. Het belooft weer een mooi jazz-jaar te worden.

Dick Hermsen
5 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *